Átélted a nyaralásod, vagy csak megosztottad?

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 14. 15:03

Ha utazásunk alatt mindent dokumentálni és megosztani akarunk, nem tudjuk teljes mértékben megragadni a valós élményeket – figyelmeztet a pszichológus egy friss kutatás eredményeit elemezve.

Egy 2022-es, európai szintű kutatás szerint a magyarok az öt legtöbb közösségi médiát használó európai nemzet közé tartoznak. Ezen platformok túlzott mértékű használata számos negatív következménnyel jár az élet különböző területein. A CHERRISK by UNIQA biztosító kíváncsi volt arra, milyen összefüggések fedezhetőek fel a közösségimédia-használat és az utazási élmények között, így az idei nyár utolsó napjaiban felmérést végzett felhasználói körében.

Sokan már a téli hónapokban a tökéletes nyaralásukat tervezgetik, mások pár nappal a szabadság előtt kezdik böngészni az internetet úti cél után kutatva. Döntéseinket sok tényező befolyásolja, de már önmagában az információgyűjtés módja is megpecsételheti utazásunk kimenetelét. A válaszadók többsége online keresgél a készülődés fázisában, ezek közül is első helyen a Google és egyéb keresőmotorok végeztek. Továbbra is fontos a személyes javaslat: a második legnépszerűbb információforrást az ismerősök, barátok beszámolói adják. Harmadik helyen az olyan ajánlóoldalak futottak be, mint például a Tripadvisor.

A kutatásból is kiderült, hogy ezek a platformok fontos szereppel bírnak az utazással kapcsolatos inspirálódásban és a megfelelő programok kiválasztásában. A válaszadók értékelése alapján a Facebook (Meta), Youtube és Instagram trió továbbra is a legnépszerűbb közösségimédia-felület abban a tekintetben, hogy az ezeken az alkalmazásokon elérhető információk nagy mértékben tudják befolyásolni választási preferenciáinkat, és segíthetnek közelebb kerülni az álomnyaraláshoz.

A kutatás összefüggést talált a közösségimédia-használat gyakorisága és az utazási élmények teljessége között

Fotó: 123rf.com

„A közösségi média számtalan lehetőséget kínál az utazással kapcsolatos inspirálódásra, hiszen mások fotókat, videókat, cikkeket és bejegyzéseket osztanak meg a nyaralásokról és az utazási tapasztalataikról. Ez lehetővé teszi, hogy új helyeket fedezzünk fel, új tevékenységeket ismerjünk meg és inspirációt merítsünk mások élményeiből. Segíthet abban is, hogy nyitottabbak és kalandvágyóbbak legyünk a nyaralás tervezésekor” – állítja Mráz Kata pszichológus. A szakértő arra is kitér, hogy a közösségi médiában kialakult csoportokban interakcióra is van lehetőség másokkal, így valósabb képet kaphatunk úti célunkról.

 

Mitől lesz igazán jó a nyaralás?

A társas összehasonlítás elmélete nem újkeletű és nem is minden esetben káros, azonban a közösségi média által felerősített tökéletes képek torzítják a valóságérzetünket. „Fontos megérteni, hogy a közösségi média által bemutatott képek és történetek csak egy kis szeletet mutatnak az emberek életéből. Ez a szelet általában a legjobb és legpozitívabb pillanatokra korlátozódik. A valóságban mindenki szembesül nehézségekkel, kihívásokkal és hétköznapi problémákkal, amelyeket általában nem mutatnak meg a közösségi médiában” – hívja fel rá a figyelmet a szakember, aki szerint ha folyamatosan másokkal hasonlítjuk össze magunkat és az életünket a közösségi média által közvetített ideálokkal, az csökkentheti az önbizalmat és boldogságot.

Márpedig a kutatás visszaigazolta, hogy erős összefüggés van a közösségi média használatának mértéke és a másokhoz való hasonlítgatás között. Aki a nyaralás alatt is sokat pörgeti ezeket az alkalmazásokat a telefonján, az hajlamosabb összehasonlítani saját képeit másokéval. Ő nagyobb valószínűséggel csalódik majd, ha a fotói nem annyira tökéletesek, mint ahogy másokét látja.

 

Lehet ezt jól is csinálni

„Ha figyelembe vesszük a saját igényeket a nyaralás során, és nem másoknak szeretnénk megfelelni, akkor teljesebben élhetjük meg a pihenés és a regenerálódás élményét. Az önismeret segít például abban, hogy olyan típusú nyaralást válasszunk, amire szükségünk van, és olyan tevékenységeket, amelyek megfelelnek az érdeklődésünknek, ezáltal tényleg boldoggá tesznek minket” – figyelmeztet a pszichológus.