Krakkói jászlak

Forrás: turizmus.com

 2016. november 14. 14:12

December elsején rendezik Krakkó főterén a 74. Jászolversenyt, amelynek sajátossága, hogy a hordozható építmények a város híres műemlék épületeit formázzák.

A krakkói jászol egyedi a világon. A hordozható építmények híres krakkói épületek elemeit tartalmazzák, a bábok pedig nem csak a Szent Családot ábrázolták, hanem ismert krakkói személyeket, illetve krakkói legendák szereplőit is.

A verseny napján a jászlak készítői már reggel elkezdik kihordani a Fő térre (Rynek Główny)  a Mickiewicz-szobor talpazatához a saját kezűleg készített műveiket. Minden évben kb. 120-160 jászol gyűlik össze a szobor talpazatán, többnyire gyerekek és fiatalok munkái.

 

A 12 órakor felhangzó kürtszó után az alkotók felvonulnak műveikkel a színpad előtt. Az eredményhirdetést december 4-én 12 órakor a Krzysztofor-palotában  (Rynek Główny 35) tartják, ezután az elkészített műveket kiállítják a palotában, ahol február közepéig tekinthetők meg – írja a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet hírlevelében.

A színpompás jászlak egyedi formája a XIX. században alakult ki a kőművesek, építőipari munkások körében, akiknek az őszi-téli időszakban nem volt munkájuk. A krakkói épületeket formázó alkotások igen népszerűek voltak az I. világháború előtt. Ezután a szokás feledésbe merült, majd 1937-ben a Krakkó tradíciói iránt érdeklődők ismét megrendezték a Jászolversenyt. Azóta egy rövid kihagyás után – a II. világháború alatt – ismét nagy népszerűségnek örvend a verseny.