KSH: Ausztriába, Szlovákiába és Ukrajnába utaztak legtöbben az első negyedévben

Forrás: turizmus.com

 2021. június 21. 12:21

2021 első negyedévében a magyar állampolgárok 2 millió alkalommal utaztak külföldre, 55%-kal kevesebbszer, mint a járvány által már érintett, egy évvel korábbi időszakban. 2019 első negyedévhez viszonyítva 63%-kal esett vissza a kiutazások száma – derül ki a KSH friss kiadványából.

A KSH Nemzetközi utazások, 2021. I. negyedév című kiadványában olvasható, az egynapos utazások száma 51, a többnaposoké 61%-kal csökkent. A rokon- és barátlátogatások száma majdnem harmadára esett vissza, a szabadidős célú utazások szinte teljesen elmaradtak.

A legtöbben Ausztriába, Szlovákiába és Ukrajnába látogattak, az utak mintegy 81%-a ebbe a három országba irányult. Ennek ellenére Ausztriába 39, Szlovákiába 51, Ukrajnába 62%-kal kevesebben utaztak 2020 I. negyedévéhez képest.

A magyarok átlagosan 1,9 napot töltöttek el utazásaik során külföldön, 0,6 nappal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A magyarok átlagosan 1,9 napot töltöttek el utazásaik során külföldön, 0,6 nappal kevesebbet, mint egy évvel korábban

Fotó: 123rf.com

A külföldre utazó magyarok az egy évvel korábbinál folyó áron 73%-kal kisebb összeget, 44 milliárd forintot, fejenként és naponta pedig átlagosan 11 600 forintot, 20, illetve a 2019. I. negyedévinél 76%-kal kevesebbet költöttek. A kiadások közül a legnagyobb összeg az Ausztriába utazókhoz kapcsolódott, de jelentősek voltak a Németországba és a Szlovákiába látogatók kiadásai is.

Az elemzés arra is rámutat, hogy nemcsak az utazások száma és a kiadások összege csökkent jelentősen, hanem a kiutazások motivációs szerkezete is változott.

A kiadványban szó van még a hazánkba érkező külföldiekről is – akik feleannyian jöttek, kiadásaik pedig 56%-kal csökkentek. A hazánkba utazó külföldiek és a külföldre utazó magyarok kiadásainak egyenlege (az egy évvel korábbihoz mért 43%-os visszaeséssel) 121 milliárd forintot tett ki.

A KSH kiadványa ITT érhető el.