Gyorsabban nőtt az árbevétel, mint a vendégéjszakák száma

Forrás: turizmus.com

 2019. december 12. 14:42

A KSH elkészítette gyorstájkoztatóját a kereskedelmi szálláshelyek októberi forgalmáról. A vendégéjszakák száma 4,9%-kal, az árbevétel 9,8%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

2019. októberben az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 9,2, a vendégéjszakáké 10%-kal nőtt. A szálláshelyekre érkezett 546 ezer vendég 1,3 millió vendégéjszakát töltött el. Utóbbiak száma mindegyik szállástípusban emelkedett. A vendégéjszakák kétharmadát Budapest-Közép-Duna-vidék régióban töltötték a külföldi vendégek, 9,3%-kal többet, mint az előző év azonos hónapjában – írja a KSH gyorstájékoztatójában.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közleményében ehhez hozzáteszi: Magyarország októberi top 10 küldőországa között bővülést mutatott a Németországból, Csehországból, az Egyesült Királyságból, Oroszországból, Kínából, Olaszországból, Izraelből és Romániából érkező vendégek száma  Havi szinten pedig kiemelkedő az Izraelből (+49,8%), Csehországból (+35,2%), Lengyelországból (+28,7%) és az Olaszországból (+26,9%) érkezők forgalomemelkedése.

A hazai szállodák szobafoglaltságának alakulása

Fotó: MTI

A belföldi vendégek száma októberben 3,4%-kal bővült, a vendégéjszakáké 0,8%-kal kevesebb volt. A vendégszám 551 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 1,2 millió volt. Utóbbi mutató értéke a szállodákban, panziókban és a kempingekben csökkent, a közösségi szálláshelyeken és az üdülőházakban nőtt. A szálláshelyek a belföldi vendégéjszakák 18%-át a Balatonnál regisztrálták, ahol a bővülés mértéke 7,2% volt. A belföldivendég-éjszakák számának csekély csökkenéséhez hozzájárult, hogy az előző évben az október 23-ai ünnep négynapos hosszú hétvégére esett, ebben az évben viszont október 23-a szerda volt.

 

Fotó: KSH

A szállodák szobakihasználtsága 64,9% volt. Az összes bruttó árbevétel folyó áron 9,8%-kal, 51 milliárd forintra, ezen belül a szállásdíjbevétel 9,9%-kal, 30 milliárd forintra emelkedett.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a statisztikai adatokra reagáló közleményében hangsúlyozza: a belföldi vendégforgalom motorja továbbra is a Széchenyi Pihenőkártya, a SZÉP-kártya-tulajdonosok 2,5 milliárd forintot költöttek, amely 64,1%-os emelkedést jelent 2018 októberéhez képest.

2019. október 31-én az előző év azonos időpontjához képest 46-tal kevesebb, 2854 kereskedelmi szálláshely 84 ezer szobával és 249 ezer férőhellyel működött.

A külföldi vendégek száma minden szállástípusban emelkedett

Fotó: freepik.com

 

Változások az első tíz hónapban

2019. január–októberben az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek által regisztrált vendégéjszakák száma 0,2%-kal nőtt, és összesen 27,2 millió volt.

A külföldi vendégek 1,0%-kal több, a belföldi vendégek 0,5%-kal kevesebb (13,5 millió, illetve 13,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága alig változott, 62,6% volt – írja a KSH.

Az MTÜ közleményében emlékeztet: 2020. januártól a teljes szálláshely-szolgáltatási szektorban életbe lép az új digitális adatszolgáltatási rendszer, amelynek köszönhetően a jövőben naprakész, pontos és a teljes szektorra kiterjedő statisztikák fogják támogatni az ágazatban megvalósuló turisztikai fejlesztéseket, kampányokat, biztosítva a magyar turizmus hosszú távú versenyképességét.