KSH: januárban még nem éreztette hatását a koronavírus-járvány

Forrás: turizmus.com

 2020. március 18. 09:33

A külföldi vendégéjszakák száma 15%-kal, a belföldi vendégéjszakáké 3,9%-kal nőtt, a kereskedelmi szálláshelyek árbevétele 18%-kal emelkedett januárban Magyarországon. A koronavírus-járvány miatt azonban drasztikus visszaesés jön a következő hónapokban.

2020. januárjában a vendégek száma 18, a vendégéjszakáké 17%-kal nőtt a magyarországi szálláshelyeken. A szálláshelyekre érkezett 367 ezer vendég 911 ezer vendégéjszakát töltött el. Utóbbiak száma az üdülőháztelep kivételével mindegyik szállástípusban jelentősen emelkedett – áll a KSH legfrissebb jelentésében.

A külföldi vendégéjszakák 70%-át a Budapest–Közép-Dunavidék régióban regisztráltak a szálláshelyek, 18%-kal többet, mint az előző év azonos időszakában. A koronavírus-járvány negatív hatása a vizsgált időszakban még nem jelentkezett a vendégforgalomban.

Januárban is a Budapest–Közép-Dunavidék régió volt a legnépszerűbb

Fotó: 123rf.com

A belföldi vendégek száma 12, a vendégéjszakáké 6,8%-kal nőtt. A vendégszám 379 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 794 ezer volt. Utóbbi mutató értéke a januárban elenyésző forgalmat bonyolító kempingek kivételével mindegyik szállástípusban emelkedett. A legnépszerűbb szállástípus a vendégéjszakák 81%-át realizáló szállodáké, a leglátogatottabb régió a Balaton és Budapest-Közép-Dunavidék volt.

Januárban a kereskedelmi szálláshelyek szinte összes mutatója növekedést mutatott az előző év azonos időszakához képest

Fotó: KSH

A szállodák szobakihasználtsága 3,2 százalékponttal, 47,3%-ra emelkedett.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 18%-kal 34 milliárd forintra, ezen belül a szállásdíjbevétel 23%-kal 19 milliárd forintra növekedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken több mint kétszer annyit, összességében 2,3 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.2020. január 31-én az előző év azonos időpontjához képest héttel több, összesen 2589 kereskedelmi szálláshely közel 80 ezer szobával és 218 ezer férőhellyel működött.

Az év kiválóan indult ugyan, de annál drasztikusabb a forgalom visszaesése a következő hónapokban.