KSH-jelentés a januári vendégéjszakák számáról

Forrás: turizmus.com

 2018. március 20. 14:05

2018. januárjában a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,6, a belföldi vendégek által eltöltötteké 14%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit.

2018. januárban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 3,7, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 7,6%-kal emelkedett, és megközelítette a 789 ezret. A vendégéjszakában mért forgalom mindegyik szállástípusban jelentősen nőtt. A vendégéjszakák kilenctizedét realizáló szállodákban 5,1%-os volt a növekedés mértéke. A külföldi vendégéjszakák száma valamennyi turisztikai régióban nőtt.

A belföldi vendégek száma 13, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 14%-kal bővült, és meghaladta a 744 ezret. A vendégéjszakában mért forgalom az üdülőházak kivételével mindegyik szállástípusban emelkedett. A vendégéjszakák száma a Tisza-tó kivételével valamennyi turisztikai régióban nőtt.


A szállodák szobakihasználtsága 2,3 százalékponttal, 44,8%-ra nőtt.

Az összes bruttó árbevétel 11%-kal (27 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 9,3%-kal (14 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 24%-kal (6 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 4,7%-kal (6 milliárd forintra) emelkedett folyó áron. A külföldi szállásdíjbevétel 7,1, a belföldi 12%-kal magasabb volt az előző év januárinál.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 12%-kal többet, több mint 1 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával 1709 szálláshelyen, köztük 786 szállodában fizethettek a vendégek. 2018. január 31-én az előző év azonos időpontjához képest: 80 egységgel több, 2480 kereskedelmi szálláshely működött hazánkban. A kiadható szobák száma 1,8%-kal nőtt.


Az MTI tudósítása szerint Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója az adatokat kommentálva kiemelte: Budapesten több mint 25 százalékkal emelkedett a belföldi turisták száma, és a Balatonnál is 22 százalék feletti növekedést mértek. Ez utóbbi azért is fontos, mert céljaik között szerepelt, hogy a hazai és a külföldi vendégek is felismerjék, a Balaton nem csak július-augusztusban nyújt élményeket, hanem télen is. A januári bővülés minden tekintetben meglepetést hozott, erre nem számítottak. Az is látszik, hogy a nyugat-európai turisták újra felfedezik Magyarországot: januárban 10 százalék feletti volt a német turisták számának növekedése, és 30 százalékkal nőtt a franciáké - fejtette ki.  Guller Zoltán szerint 2018-as év újabb rekordot fog hozni az ágazatban, az eddigi adatok alapján a 10 százalékos növekedést elérhetőnek nevezte. A bővülést segíti az idei 10 hosszú hétvége, és a keresetek emelkedése is.

Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke is kiemelkedőnek nevezte a januári előszezonban elért eredményeket. A téli hónapok a magyarországi szállodákban a legnehezebben értékesíthető hónapoknak számítanak, ezért a belföldi vendégéjszakák számának emelkedése különösen örvendetes. A szakma most a húsvéti ünnepekre készül, a szállodák országszerte erős forgalomra számíthatnak az előfoglalások alapján. A magyaroknak a tavasz közeledtével megjött az utazási kedve, a hosszú hétvégék pedig további forgalomnövekedést hoznak a szálláshelyeken.