KSH: jól ment a kereskedelmi szálláshelyeknek áprilisban

Forrás: turizmus.com

 2019. június 12. 15:27

A külföldi vendégéjszakák száma 4, a belföldi vendégéjszakáké 2,3 százalékkal nőtt áprilisban az előző év hasonló időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken, amelyek több mint 9 százalékos árbevétel-növekedést értek el.

A KSH gyorstájékoztatója szerint a szezonális- és naptárhatással kiigazított adatok figyelembevételével a külföldi vendégforgalom 1,7, a belföldi vendégforgalom 1,4%-kal csökkent áprilisban.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele ugyanakkor 9,2%-kal emelkedett.

 

2019 áprilisában az előző év azonos hónapjához képest:

  • A külföldi vendégek száma 2,5, a vendégéjszakáké 4%-kal nőtt. A szálláshelyekre érkezett 489 ezer vendég összesen 1,3 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák száma a közösségi szálláshelyek kivételével mindegyik szállástípusban emelkedett. A vendégéjszakák kétharmadát a Budapest-Közép-Dunavidék régióban töltötték a külföldi vendégek, ahol a bővülés mértéke 3,6% volt.

  • A belföldi vendégek száma 2,2, a vendégéjszakáké 2,3%-kal emelkedett. A vendégek száma 474 ezer, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma több mint 1 millió volt. Ez utóbbi mutató értéke a szállodákban, panziókban és üdülőházakban emelkedett, a közösségi szálláshelyeken és az áprilisban csekély forgalmat bonyolító kempingekben csökkent.
  • A Budapest-Közép-Dunavidék régióban a bővülés mértéke 3,6% volt

    Fotó: pixabay.hu

  • A szállodák szobakihasználtsága 61,4% volt.
  • Az összes bruttó árbevétel folyó áron 9,2%-kal (42 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 10%-kal (25 milliárd forintra) emelkedett.
  • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 30%-kal többet, összességében 1,9 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken.


A kereskedelmi szálláshelyek adatai

  • 2019. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 0,2%-kal több, összesen 7,4 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 0,6%-kal több (3,8 millió), a belföldi vendégek 0,4%-kal kevesebb (3,5 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A szállodák szobakihasználtsága 0,5 százalékponttal, 52,9%-ra csökkent.
  • A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 7,2%-kal több, 134 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

 

Menetrend szerint halad az NTAK üzembe helyezése

A legfrissebb statisztikai adatokra közleményben reagált a Magyar Turisztikai Ügynökség. Ebben rámutat: a tavalyihoz képest is többen érkeztek hazánkba és több magyar család utazott belföldön idén áprilisban. Az élénkülő belföldi forgalmat a húsvét és a tavaszi tanítási szünet hatása, illetve a jelentős, 30 százalékos SZÉP-kártyaforgalom növekedés is támogatta.

Az MTÜ szerint a magyar turizmus aranykorát éli, ahol alapvető elvárás, hogy a teljes szektor átláthatóan, adózottan működjön, a turisztikai forgalomról pedig naprakész adatok álljanak rendelkezésre. Mindezeket szolgálja az Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) bevezetése, amelynek üzembe helyezése menetrend szerint halad.

Az NTAK-ba már regisztrálnak a szállodák, esetükben júliustól megkezdődik a digitális adatszolgáltatás, a rendszerhez pedig fokozatosan minden szálláshelynek csatlakoznia kell.

Az NTAK bevezetése teremti meg a lehetőségét annak, hogy jövő évtől 18 százalékról 5 százalékra csökken a szálláshely-szolgáltatás áfája – hangsúlyozza a közlemény.