Kulcsfontosságú útszakaszt adnak át Szerbiában

Forrás: Magyar Szó

 2019. május 17. 09:11

Szombaton megnyílik az Észak-Macedónia és Görögország felé haladó 10-es közúti folyosó szerbiai szakaszának déli ága a Grdelica-szoroson keresztül.

Aleksandar Vučić szerb államfő egy 2019. május 16-i Instagram-bejegyzésében azt írta: egy olyan eseményről van szó, amelyről országa évtizedeken át álmodott – számol be cikkében a szerbiai Magyar Szó. A 10-es korridor az egyik legfontosabb európai közúti folyosó, amely összeköti Szerbiát Magyarországgal, Ausztriával, Szlovéniával, Horvátországgal és Görögországgal is. Az államfő arról is ír, hogy a Grdelicán áthaladó út csak 26,3 kilométer hosszú, mégis hatalmas fejtörést és munkafeladatot jelentett a mérnököknek és a kivitelezőknek. Emlékeztetett arra, hogy itt található két modern felszereléssel ellátott hosszú alagút, a Predejane és a Manajle is, továbbá 36 híd.

Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter egy kereskedelmi televíziónak adott interjújában beszámolt arról, hogy az útszakasz átadása azt jelenti, azoknak, akik a görög tengerpartra tartanak majd a nyáron, vagy azoknak, akik Észak-Macedónia felé veszik az irányt más okból kifolyólag, egyetlen kilométer miatt sem kell már letérniük az autóútról, biztonságosabb és gyorsabb lesz az útjuk: Belgrádtól a macedón határig három és fél óra alatt el lehet jutni. Mihajlović arról is szólt, hogy kizárólag a Grdelica-szoroson átívelő útszakasz csaknem 400 millió euróba került, mert ez az építkezés számított a legnehezebb terepmunkának egész Európában.

Az új útszakasz egy része madártávlatból

Fotó: Beta

Az útszakasz befejezéséhez 19 évre volt szükség, de azt is figyelembe kell venni, hogy milyen összetettek voltak itt a feltételek – mondta a miniszter. A hivatalos kimutatás szerint 2014-ben csak 34 millió gépjármű haladt keresztül az országon ezen a vonalon, a legtöbben Bulgárián és Románián keresztül kerülték el Szerbiát. Az elmúlt négy évben 300 kilométer hosszúságban adtak át új autóutat, s tavaly már 58 millió gépjármű haladt végig a 10-es közúti folyosón. A tárcavezető. arra számít, hogy az idei számadat meghaladja a 60 milliót is. Elmondása szerint az autóútnak ezen a szakaszán sem lesz magasabb a fizetendő illeték, a polgárok a megszokott útdíjakra számíthatnak.

A miniszter azt is közölte, hogy megkezdik a munkálatokat a Preljina–Požega autóúton. A 450 millió euróba kerülő, 36 kilométeres szakasz egyharmadát hidak alkotják majd. Kínai kivitelező építi, szintén kínai hitelből, a tervek szerint a munka két és fél éven át fog tartani. Mihajlović a közelmúltban kijelentette, hogy kilátásban van a Bosznia-Hercegovina felé tartó Racsa–Kozmadamján (Sremska Rača–Kuzmin) és a Morava menti közúti folyosó projektuma keretében a Pojate–Preljina szakaszon végzett munkálatok kezdete is. Ezáltal 120 kilométeres szakaszon autóút-összeköttetést teremtenek Belgrád és Čačak között.

Kapcsolódó cikkek