Külföldiek fölözik le a hazai online piacot?

Szerző: Pintér Tünde

 2014. április 04. 14:20

Vészharangot kongat az egyik nagy GDS: a külföldi webáruházak sok hazai vásárlót elszippantanak, lefölözve a haszon egy részét. A megoldás kulcsa az online értékesítés sok pénzt és szaktudást igénylő fejlesztés lenne.

A hazai online utazási piac mind a keresletet, mind a kínálatot tekintve éretlenebb akár a szlovák, akár a cseh piacnál, ahol hasonló populáció 60 százalékkal több utazási tranzakciót bonyolít. Az online értékesítés jelentősége itthon egyelőre kevéssé látszik, a kereslet változása vagy egy innovatív iroda piacra lépésre viszont boríthatja a jelenlegi status quót, sokakat lesöpörve a porondról – vélekedik Tóth Balázs, az Amadeus Magyarország Kft. sales managere, aki úgy véli, a hazai utazási szektor alaposan lemaradt a régiós versenyben.

 

Technikában és gondolkodásban is lemaradtunk

A helyzetet árnyaltabban látó Tavelport adatai szerint nemcsak a külföldiek, hanem a hazai online szereplők piaci forgalma is nő, ami bizakodásra ad okot. Mivel a hazai piac nem tekinthető érettnek, belépni most sem késő. Míg az USA-ban 40-43, nálunk 30 százalék alatt van az online értékesítés aránya az összes szegmensre vetítve. Az utazás pedig illik a képbe: a harmadik legnépszerűbb az interneten gazdát cserélő „áruk” közül.

A német anyacége jóvoltából az online-ben idehaza élenjáró N-U-R Neckermann cégvezetője, Szvoboda János egyetért azzal, hogy folyamatosan fejlődik a hazai irodák webes jelenléte, azonban – mint hangsúlyozta – a trendeket diktáló külföldi oldalaktól mind technikai megvalósítás szintjén, mind gondolkodásmódban le vagyunk maradva. „A magyar utazók igényeit ma még kielégítik a jelenlegi, technikailag akár elavultnak is nevezhető megoldások, a lemaradás viszont veszélyessé válhat, amennyiben a nemzetközi megoldások versenyképesek és könnyen elérhetőek lesznek számukra” – mondta.

 

Építkezés lépésről lépésre

Az online úton való elinduláshoz a kulcsszó a foglalható tartalom összeállítása – vallja Tóth Balázs. S hogy mi kerüljön ide? A repülőjegynél már eldőlt, hogy ez az üdvözítő út, a világ repülőjegyeinek 75 százalékát online értékesítik. A hagyományos csomagtúrák webes értékesítése az ár miatt egy ideig még problémás lehet: csak a repülőjegy átlagos kosárértéke 170 ezer forint, a több százezer forintig elszaladó költségeket pedig kevesen tudják bankkártyával fizetni. Bizonyos termékeknél (repülőjegy, hotel, bérautó, biztosítás) viszont magasra repíthet az online hullám.

 

A világhálón való siker átgondolt stratégiát és az értékesítést színesítő praktikákat feltételez. A „nálunk olcsóbb” érvvel például az Expediával szemben biztosan nem lehet labdába rúgni. Az egyedi arculat és a szerethetőség mellett érvelve említették a szakemberek a magánszálláshelyeket értékesítő, profi fotóiról híres Airnbn-t, mely egyedülálló módon 15 százalékos marge-zsal dolgozik. Fitos Attila, a Travelport regionális online utazási irodákért felelős sales account managere is kiemelte az egyediséget, melyre jó példa a onetwotrip.com orosz utazási iroda különleges keresőmotorjával, sajátos szűrési megoldásával. Rövid távon hiába éri meg a releváns domain név, hosszú távon a brandépítés az, ami jobban megtérül – vallja.

A stratégia meghatározása után követezhet a megfelelő technológia kiválasztása. Az elinduláshoz mindkét cég kínál kész, „dobozos” termékeket, melyek saját fejlesztéssel kiegészítve biztosítanak komoly, minden igényt kielégítő működést. A testreszabás elengedhetetlen ahhoz, hogy a platform minden igényt lefedjen, s meg is különböztesse a site-ot a versenytársaktól. A működtetéshez szükséges tudás átadására a GDS-ek értékesítési, online marketingképzéseket, e-commerce konzultáció­kat kínálnak. Az ügyféladatbázisra támaszkodva később célzott marketinget érdemes felépíteni.

 


 

Nem hoz létszámleépítést

Sokan attól tartanak, az online értékesítés fejlesztése emberi munkaerőt tesz feleslegessé, kirúgási hullámot indít be. A travelportos Fitos Attila szerint alapvetően nem automatizálásról, hanem egy másik értékesítési csatornáról van szó, ami csak megfelelő humánerő-támogatással kiegészítve működik eredményesen. A változás tehát sokkal inkább szervezeti átalakítást jelent: előfordulhat, hogy egyes alkalmazottakat át kell képezni, de szükség lesz a kapacitásukra.

 


 

Határok nélkül

Tóth Balázs szerint, ha a cég nulláról indul, a fejlesztés egyszeri, 100 ezer dolláros invesztíciót, a marketing további 50-100 millió forintot feltételez. A fejlesztések költsége miatt sem érdemes kizárólag a tízmilliós hazai piacra „lőni”, hiszen a webes kereskedelem nem ismer földrajzi határokat.

„Ha sokan beléptek a piacunkra, az a legjobb védekezés, ha mi megyünk még tovább – vélekedik Bíró Balázs, a jelentős regionális és magyar online repülőjegy-forgalmat bonyolító Travelport country managere. – Olyan országban érdemes gondolkodni, ahol az adott iroda szolgáltatása egyedi, és ahol partnert talál a terjeszkedéshez. A lengyel fru.pl például Románia után Vietnamban keresett és lelt magának piacot.”

Véleménye szerint a globális szemlélet egyelőre kevés hazai szereplőre jellemző, ezen a területen a legfontosabb kiemelni a Weco Online fejlesztéseit. Jelentős a piacon a Vista Utazási Irodák és a Mortons is.

 

21. századi megoldások – idehaza

A témáról megkérdeztünk olyan utaztatókat is, amelyek lépést tartanak a korral, amelyek felismerték az online fejlesztések fontosságát, és ennek érdekben anyagi áldozatot is hoztak.

Habóczki Zsolt, a Weco Online Kft. ügyvezetője szerint még a válság éveiben is nőtt az online csatorna aránya, így a cég repjegyes értékesítése évente 15-40 százalékkal bővült, a Repjegy.hu mára a legnagyobb forgalmú magyar online repülőjegy-értékesítési oldallá vált. „A fejlesztéseket nem lehet leállítani, 2013-ban például a kisebb magyar utazási irodák számára indítjuk be ún. affiliate szolgáltatásunkat. Nem kell sok tízmillió forintot fordítaniuk fejlesztésre, hanem saját nevük és imázsuk alatt használhatják a legmodernebb online foglalási rendszert, amely a Travelport Netbook rendszerén alapul. Valóban már a külföldi oldalak jelentik a legnagyobb konkurenciát, ugyanakkor velük szemben az előnyünk, hogy jobban ismerjük a magyar piac sajátosságait” – fejtette ki.

A Budavár Toursnál 2006 óta van lehetőség a repülőjegyek online foglalására. Az erre szakosodott air­online.hu oldalukon ma már repülőjegy-értékesítésük 85 százaléka zajlik. „Ezzel rengeteg időt és jelentős emberi munkaerőt spórolunk meg, hiszen a keresést és a foglalást maga az utas végzi” – nyilatkozta lapunknak Skáfár Balázs, a cég ügyvezetője.

Rendszerüket 2010-ben cserélték le az Amadeus Web Service-re (AWS), amit egy fapados járatok keresésére és foglalására alkalmas modullal tettek komplexszé. Az AWS 150 szolgáltatása közül az egyik legfontosabb a Master Pricer ár- és helykereső algoritmus, mely műfajában jelenleg a világ egyik legfejlettebb megoldása. „Az e-kereskedelemben kritikus a rendszer állandó elérhetősége, esetünkben a szerver rendelkezésre állása 99,5 százalékos. Ez azt jelenti, hogy egy teljes naptári évben összesen maximum 1,8 napot eshet ki a szolgáltatás” – indokolta választásukat az ügyvezető. További előnye, hogy bármilyen más platformmal vagy operációs rendszerrel integrálható. Web 2.0 kompatibilis, ami a felhasználók által generált tartalom létrehozása esetén kulcsfontosságú lehet.

A költségekkel, kiadásokkal kapcsolatban megtudtuk: a rendszer kialakítása több tízmilliós nagyságrendet jelentett, a piac változásai­nak követése folyamatos fejlesztést igényel. Az iroda reklámköltéseinek mintegy 70 százalékát fordítja online marketingre.

 

Teljesen automatizált foglalási rendszer

Bár a nemzetközi átlagtól jelentősen elmarad, a hazai viszonyokat figyelembe véve magas az online foglalások aránya a már hivatkozott N-U-R Neckermannál. A vállalat teljesen automatizált, emberi beavatkozást nem igénylő foglalási rendszert fejlesztett mind a nagyközönség, mind partnerei számára. Az érdeklődők azonnal képet kaphatnak a kínálatról és az árakról, várakozás nélkül ki tudják választani a legjobb ár-érték arányú ajánlatokat. Az online megoldások lehetővé teszik, hogy a töltöttségre, a konkurencia tevékenységére és a piaci változásokra reagálva azonnal beavatkozzanak a termékek árazásába. Az automatizációnak köszönhetően az utazási irodai oldalon nincs szükség emberi beavatkozásra, a tour operatori rendszerekbe felvezetett változások, frissítések a lehető leggyorsabban felkerülnek az összes online felületre. Nem szükséges dedikált online call centert fenntartaniuk, a beavatkozást igénylő eseteket a saját hálózatuk kezeli.

 


 

Pályázatokat sürget a MUISZ

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége is felismerte, hogy fel kell zárkóztatni a hazai irodákat az online értékesítésben, ezért szorgalmazza a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, hogy a 2014–20-as időszakban legyenek pályázatok, melyek kis- és középvállalkozások számára is lehetőséget biztosítanak informatikai fejlesztésekre. Elsősorban online foglalási rendszerek kiépítése lenne a pályázati cél, saját árualapjuk értékesítésére és más túraszervezők útjainak foglalására – tájékoztatott törekvésükről a Molnár Gabriella MUISZ-elnök, hozzátéve: hosszú távon csak azok az irodák maradhatnak eredményesek és életképesek, melyek korszerű honlapokkal, online foglalási és fizetési lehetőséggel állnak az utazók rendelkezésére.