Külön is fel kell tüntetni a reptéri illetékeket

Forrás: Touristik-aktuell.de

 2015. június 08. 14:51

A légitársaságoknak a végleges repülőjegyár megadásakor minden esetben külön is fel kell tüntetniük a repülőtéri illeték összegét - mondta ki a berlini tartományi bíróság egy Air Berlin ellen indított perben május végén.

A felperes német szövetségi fogyasztóvédelmi hatóság érvelése szerint az Air Berlin a reptéri illeték összegét egyrészt a végleges nettó árban szerepeltette, másrészt tájékoztatásul feltüntette az ár részét képező „adók és illetékek" címszó alatt, de a többi díjjal összevontan, amiből nem lehetett következtetni a pontos összegre.

Ez az ítélet szerint ellentmond annak az európai uniós követelménynek, hogy a repülési tarifák átláthatóak legyenek. Az utas által fizetendő adókat és illetékeket ugyan bele kell számolni a végleges árba, de külön, egyenként is fel kell tüntetni azokat, így az ügyfél is tisztában van vele, mekkora összeg jár neki vissza, ha nem kezdi meg a repülést. Az ítélet nem jogerős. (Forrás: Touristik-aktuell.de, Verbraucherzentrale Bundesverband)

Kérdésünkre a budapesti képviseletnél elmondták: az itthoni gyakorlat szerint a teljes árat adják meg, és csillagozva feltüntetik, hogy az mit is tartalmaz.