Uniós válságkezelési stratégia készül a közlekedési és turisztikai ágazatban

Forrás: turizmus.com

 2020. április 28. 16:59

Adina-Ioana Vălean közlekedésért felelős uniós biztos az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának ülésén bejelentette, hogy az Európai Bizottság külön mentességi és válságkezelő csomagot készít a közlekedési ágazatra, ennek végső javaslata a következő napokban születik meg.

A szakbizottsági vita során számos képviselő hangsúlyozta az utasjogok garantálásának és fenntartásának fontosságát, például a törölt járatok utáni visszatérítés lehetőségének biztosítását; ezzel kapcsolatban azonban bizonyos jogi koordinációra az eltérő tagállami szabályozások miatt még szükség van.

A szakbizottság tagjainak többsége azonnali intézkedéseket kért az Európai Bizottságtól többek között a „zöld közlekedési folyosók" kiszélesítését a vasúti és légügyi ágazatban, az utalványrendszer bevezetését minden turisztikai szereplő esetében, illetve olyan pénzügyi alapok létrehozását is javasolták, amelyek koordinált módon segítik például a garanciavállalásokat.

Az uniós biztos kiemelte, hogy az európai intézmények rugalmassá tették a szabályokat az állami támogatásokra vonatkozóan, így a tagállami kormányok szabadon dönthetnek arról, hogyan tervezik meg és segítik az érintett vállalkozások túlélését a járványhelyzetben.

Az Európai Bizottság külön mentességi és válságkezelő csomagot készít a közlekedési ágazatra

Fotó: pexels.com

A turisztikai ágazattal kapcsolatban Adina-Ioana Vălean megerősítette, hogy az Európai Bizottság kiemelten kezeli a turizmust annak sérülékenysége miatt, a nyári szezon előtt további intézkedéseket és válságkezelési stratégiát fognak az asztalra tenni.

Sajnálatos módon ugyanakkor a szakbizottsági képviselők között a turisztikai garancialapot illetően nem volt egyetértés,

mivel a kereszténydemokrata és liberális politikusok alapvetően tagállami szintű segítségnyújtást szorgalmaztak, míg a szociáldemokrata képviselők a közösségi, uniós alap létrehozásában látják az egységes válságkezelési mechanizmus sikerét.