Különleges barlangtemplom nyílt meg Közép-Kínában

Forrás: MTI

 2016. március 11. 12:22

Újabb buddhista sziklatemplomot nyitottak meg a közép-kínai Honan tartomány világhírű Lungmen-barlangjainál, benne 29 arhat (megvilágosodott) szobrát csodálhatják meg a látogatók.

A Kancsing-templom embernagyságú szobrai a Tang-dinasztia (618-907) idején, egy buddhista kínai császárnő uralkodása alatt készültek, a máig fennmaradt hasonló szobrok közül ezek a legszebb munkák és ezek vannak a legjobb állapotban. A barlangtemplom a felújítás és a régészeti kutatások miatt korábban nem volt nyitva a turisták előtt.

A "világi szenvedés által megvilágosodott" buddhista szenteket a legkülönbözőbb testhelyzetben és érzelmi állapotban formázták meg. Ezek az alkotások a korábbi sztereotípiákkal ellentétben az arhatokat élénk alakokként mutatják be, élethűen - jegyezte meg a Hszinhua hírügynökségnek Lu Vej, a helyi kutatóműhely igazgatója.
A szobrokat a kutatók és a restaurátorok gondosan megtisztították, megerősítették és digitális modellt készítették róluk, ami a jövőben segítheti helyreállításukat. A barlangot infravörös kamerákkal és egyéb műszerekkel szerelték fel, amelyek a levegő páratartalmát és a hőmérsékletet is figyelemmel kísérik.

A templom építtetése Vu Cö-tien (624-705) korszakához kötődik. Ő volt az egyetlen buddhista császárnő a buddhizmus virágzásának és a Buddha-szobrok kultuszának időszakában.

Az egykori császári fővárostól, Lojangtól délre, 12 kilométerre található világörökségi területen, a Lungmen (Sárkány-kapu) sziklatemplomoknál 494-ben kezdődtek az építkezések. A több mint 2300 barlangban körülbelül 110 ezer szobor kapott helyet. A területen az évszázadok során 80-nál több sztupa is épült és 2800 feliratos táblát is kifaragtak.