Különleges VIP-részleg nyílt Arlandán

Forrás: turizmus.com

 2018. november 08. 11:16

Leginkább egy betonbunkerre emlékeztet a svéd főváros nemzetközi repülőterének új VIP-részlege, amely november 8-ától üzemel.

Az új VIP-szolgáltatást – amely szándékosan egy kívülről jellegtelen, eldugott épületben kap helyet – főleg a király család, politikusok, diplomaták és hírességek veszik igénybe, de bárki más is bejelentkezhet, aki hajlandó fizetni egy nagyobb összeget a stresszmentes utazásért.

A repülőtér VIP-szolgáltatása a 80-as évek óta létezik. Az utóbbi években, párhuzamosan a low cost járatok belépésével, és a tömegturizmus jelenségével, nőtt az érdeklődés e szolgáltatás iránt, melyet évente mintegy 15 000 ezren vesznek igénybe. A megnövekedett kereslet kielégítése érdekében költöztették át a részleget egy 2000 négyzetméteres, az előző termekhez képest kétszer akkora területre.

A kívülről betonbunkerre emlékeztető VIP-részleg

Fotó: Felix Gerlach Tengbom

„Az új részleg kialakítása része Arlanda átfogó fejlesztési programjának, amely 2025-ig tart” – emelte ki Peder Grunditz, a repülőtér igazgatója. Kívülről nem is látni, mit takar az épület. De ahogy belép valaki, egy másik világban érezheti magát. A vörös szőnyegeken való rövid séta után egy villámgyors csomagfeladás és biztonsági ellenőrzés következik – amely semmivel sem kevésbé szigorúbb, mint bármelyik más terminálon – majd a nyugalom percei jönnek, egészen a felszállásig.

A ház minden oldala védett a betekintéstől, az ablakok a mennyezeten vagy annak közelében helyezkednek el. Nagy kihívás volt a megbízás elfogadása, ugyanakkor egyedülálló lehetőség, nyilatkozta Mark Humphreys, a Tengbom Architects igazgatója.

A terveket svéd kultúra és tájkép ihlette. A kemény és mindentől védő betonhéjat belülről fával és bőrrel lágyították. A bútorok természetesen svéd designerek alkotásai, akárcsak a fürdőszobák berendezései. Az épületnek kilenc, különféle méretű külön szobája van, köztük egy jókora, ahol akár egy 80 fős sportdelegáció is várakozhat a beszállásra.

A királyi szobát nem fogják gyakran elfoglalni – mondta Susanne Strand, a VIP-szolgáltatás vezetője az alltomresor.se-nek – nyilvánvalóan az ára miatt. A királyi szoba berendezése természetesen a legelegánsabb, ahol jut hely a testőröknek is. A géphez elsötétített ablakú luxusautókkal viszik ki az utasokat.