Kultúra, sport, gasztronómia és egyéb csemegék Szegeden

Forrás: turizmus.com

 2019. február 19. 11:31

Sok újdonsággal érkezik Szeged az idei Utazás Kiállításra. A Tisza-parti város 2019-ben két fontos évfordulót is ünnepel.

300 éve nyerte vissza Szeged a kiváltságait és szabad városi rangját, a másik fontos esemény, hogy 140 éve vonult le a nagy tiszai árvíz, ami után teljesen újjá kellett építeni a települést. A város történetének erre a két jelentős eseményére nagyszabású ünnepségsorozattal készülnek, melynek része lesz a Móra Ferenc Múzeum Fekete Házában megrendezésre kerülő Szeged Történeti Kiállítás is. A kiállítás mellett a város egyik központi terén a Klauzál téren kerül kialakításra egy óriás születésnapi torta melynek belsejében egy egyedi és kihagyhatatlan interaktív bemutató és vetítés kap helyet. Virtuális bemutatón keresztül részese lehet a látogató a szegedi nagy árvíznek és az ezt követő újjáépítési folyamatoknak, valamint az elmúlt 300 év fontosabb történelmi eseményeibe is bekapcsolódhatnak. A két kiállítás egy belépővel látogatható, csoportoknak kedvezményes lehetőségekkel.

Májusban, 10 napon keresztül, ismét a borkedvelők fővárosa lesz Szeged, koncertekkel, kézműves vásárral és számtalan kísérőrendezvénnyel. A Szeged Napi Rendezvénysorozat (www.szegediborfesztival.hu) alatt a város utcái, terei benépesülnek nem csak a városlakókkal, hanem az ország minden részéből érkező turistákkal is.

A Szegedi Szabadtéri Játékok a legnépszerűbb kulturális esemény Szegeden. Hullámzó világ címmel színpadra vitt táncjátékkal indul az idei évad június 21-én, a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel koprodukcióban, de idén is sok sikerdarab várja a nézőket(www.szegediszabadteri.hu).

A 2019-es év egyik legnagyobb nemzetközi sporteseményét Szegeden tartják, az NKM olimpiai kvalifikációs Kajak-Kenu világbajnokságot (www.szeged2019.hu). A sportág ezen rangos eseménye már joggal nevezhető Tokió előszobájának, hiszen ez lesz a 2020-as olimpiai regatta legfontosabb kvalifikációs versenye. Az augusztus 21. és 25. között a Maty-éren megrendezésre kerülő világbajnokságon a várakozások szerint 100 ország legjobbjai vesznek részt, hozzávetőlegesen 1600 versenyző, köztük 50 magyar indulóval.

A város joggal büszkélkedhet a Fesztiválváros névvel, hisz egész évben, télen-nyáron szinte minden héten megrendezésre kerül egy kulturális, gasztronómiai vagy összművészeti fesztivál Szegeden. Néhány belőlük kedvcsinálónak: Dejavu Fesztivál, Szőregi Rózsaünnep, Hungarikum Fesztivál, Thealter Fesztivál, Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN), Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, Szegedi Repülő Napok & Légi parádé, Bortér, Szegedi Jazz Napok, Szegedi Karácsonyi Hetek.

 

Emelkedő vendégéjszakaszám, folyamatos beruházások

Szegeden az elmúlt 4 évben 55 %-kal nőtt a vendég és a vendégéjszakaszám, míg 2014-ben még 284 816 vendégéjszakát töltöttek el a turisták Szegeden, 2018-ban 442 240-et. A belföldi vendégek aránya nagyobb a városban, de a külföldi vendégek körében is egyre népszerűbb Szeged. Elsősorban szerb, román és német látogatóink vannak, de egyre nő a cseh és lengyel vendégek száma is. A látogatók nagy része igénybe veszi a Napfényfürdő és az Anna Fürdő szolgáltatásait, de egyre többen érkeznek a színvonalas fesztiválokra, kulturális rendezvényekre is.

A városunkban folyamatosan zajlanak turisztikai fejlesztések, az alábbi beruházások kezdődtek idén: a Partfürdő turisztikai szolgáltatásainak bővítése, a Móra Ferenc Múzeum és Vár felújítása, a Belvárosi Mozi turisztikai és energetikai célú fejlesztése,

További információ a www.szegedtourism.hu oldalon, valamint az Utazás Kiállításon az 313A1 számú  standon.