Kun-Mediátor-ügy: kezdődik a büntetőper

Forrás: MTI

 2017. október 30. 17:32

Egy hét múlva, november 6-án kezdődik meg a Szolnoki Törvényszéken a Kun-Mediátor-ügyként ismertté vált büntetőper, amelyben több mint kétszáz tanút hallgatnak meg és csaknem hatszáz nyomozati vallomást fognak felolvasni – közölte hétfőn, sajtótájékoztatón Papp Edit, a törvényszék sajtószóvivője.

Az üzletszerűen elkövetett csalássorozattal, jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel, sikkasztással és más bűncselekményekkel megvádolt karcagi D. Sándorné büntetőperében havi 4-5 tárgyalási napot terveznek, az elsőfokú ítélet 2018 őszén várható – tette hozzá.

A vád szerint a Bróker Marcsinak is hívott nő a budapesti székhelyű Kun-Mediátor Kft. önálló képviseleti jogosultsággal rendelkező képviselőjeként, az ügyfeleket tévedésbe ejtve a cég 15 éves működése alatt 767 embernek összesen 12 milliárd forintot meghaladó kárt okozott. A kárt sem a felszámolás alá kerülő társaság vagyona, sem a vádlottól lefoglalt vagyon – ezek együttes összege milliós nagyságrendű – nem fedezi.

Az ügyészség szerint a Karcagon sokak által ismert és köztiszteletben álló nő a társaság nevében 1999 nyarától egészen 2015 tavaszáig pénzügyi befektetési lehetőséget kínált és a cég nevében havi rendszerességgel kötött szerződéseket. Ezek alapján az ügyfelek pénzt utaltak, illetőleg adtak át neki, ő pedig a cég nevében eljárva vállalta, hogy azt havi 1-1,75 százalékos hozamot garantálva pénzintézeteknél köti majd le.

A nő azonban megtévesztette ügyfeleit, mert a cégnek pénzügyi szolgáltatói tevékenységre nem volt engedélye, a vádlottnak pedig nem volt reális lehetősége az ígért hozam garantálására, és a befektetés céljából átvett összegeket nem is helyezte el pénzintézeteknél. Ehelyett a pénzt részben saját és családtagjai életvitelének költségeire, részben a sértetti kifizetések fedezésére fordította.

 

Az ügyben a vádirat 1700 oldalt, a nyomozati anyag pedig mintegy 60 ezer oldalt tesz ki.

Papp Edit a közelgő tárgyalással kapcsolatban felhívta a figyelmet arra: valamennyi sértett esetében fennáll a lehetősége annak, hogy a bíróság tanúként hallgatja meg. A még meg nem hallgatott tanúk pedig a meghallgatásukig a perjogi rendszabályok szerint nem lehetnek jelen sem a vádlott, sem más tanúk meghallgatásán. Ezért a bíróság arra kéri az ügy sértettjeit, hogy csak akkor jelenjenek meg a tárgyaláson, amikorra idézést kapnak, ettől függetlenül jogi képviselőik mindvégig jelen lehetnek.

A tárgyalás menetéről a per iránti érdeklődésre tekintettel a Szolnoki Törvényszék sajtóosztálya a honlapján, a http://szolnokitorvenyszek.birosag.hu címen ad tájékoztatást.