Küszöbön a vakcina, óriásit mennek a tőzsdéken a légitársaságok

Forrás: MTI/portfolio.hu

 2020. november 09. 16:13

A pozitív vakcinahírre óriási rali indult be a világ részvénypiacain. Az állami csomagokkal eddig megmentett légitársaságok számára felcsillant a remény, így óriási emelkedés kezdődött a szektorban.

Kilencven százalékban hatásos lehet az amerikai Pfizer és a német Biontech gyógyszergyártó által kifejlesztett kísérleti oltóanyag az új típusú koronavírus ellen – jelentette be a két cég hétfőn.

Kiemelték: tovább folytatják a munkát és azzal számolnak, hogy november harmadik hetében lesz elég adatuk ahhoz, hogy kiváltsák az amerikai szakhatóság (Food and Drug Administration – FDA) rendkívüli engedélyét az oltás forgalomba hozatalához (Emergency Use Authorization – EUA).
Mint írták, az idén nagyjából ötvenmillió, jövőre 1,3 milliárd adagot tudnak gyártani a BNT162b2 elnevezésű oltóanyagból.

A pozitív vakcinahírre a világ részvénypiacain óriási rali indult be, az eddig agyonvert szektorok szárnyalnak – írja a portfolio.hu. A vakcina által visszatérhet az élet a normál kerékvágásba, ennek megfelelően a ciklikus részvények is emelkednek. A légitársaságoknak van mit ledolgozniuk, az értékeltségeik nagyon nyomottak voltak, így ma elképesztő emelkedést produkálnak.

Az állami csomagokkal eddig megmentett légitársaságok számára felcsillant a remény, hogy a vakcina megjelenésével ismét fellendül a légiközlekedés, így óriási emelkedés kezdődött a szektorban.

A pozitív vakcinahírre szárnyalásba kezdtek a tőzsdéken az eddig "agyonvert" szektorok

Fotó: 123rf

A legnagyobb emelkedést az IAG mutatja, a társaság részvényei mintegy 30 százalékkal kerültek feljebb. A légitársaság árfolyama már a 148,5  pennyt is elérte, jelenleg 131,5 pennynél tartózkodik. Van honnan emelkedni, a koronavírus-válság előtt az árfolyam közel 700 pennynél tartózkodott.

Az easyJet, az Air France és a Lufthansa is 20-25 százalék körüli emelkedést mutatnak, óriási a volatilitás. Kora délután közel 9 euró volt a Lufthansa árfolyama, amivel közel 20 százalékkal került feljebb, de az árfolyam már járt 10 euró közelében is. A cég árfolyama már 2018 eleje óta csökkenő pályán halad, a koronavírus-járvány alatt 25 euróról 7 euróra esett a cég árfolyama, és itt stabil támaszzónát épített ki. Az emelkedés ellenére a cég árfolyama 45 százalékot zuhant ebben az évben.

A "legkisebb" emelkedést a diszkont-légitársaságoknál láthatjuk, a Wizz Air és Ryanair is 12-14 százalékkal értékelődött fel. Ezeket a vállalatokat kevésbé ütötte meg a válság, a mai emelkedéssel már  mindkét cég árfolyama emelkedett az idén.

A londoni tőzsdén jegyzett Wizz Air árfolyama jelenleg 4150 penny, de az óriási volatilitásban már 4700 pennyig szúrt fel az árfolyam. A cég március végén érte el a mélypontját, azóta közel 105 százalékkal került feljebb.

A Ryanair árfolyama szintén száguld, 13 százalékos emelkedést mutat, jelenleg 15,1 euró. A válságban március végére közel 9 euróig esett, onnan emelkedő pályán mozgott június elejéig, majd oldalazásba kezdett egyre magasabb csúcsokkal. A mai emelkedéssel a cég árfolyama jelenleg 3 százalékkal került feljebb az évben.