Lassan lábal majd ki a válságból a légi közlekedés

Forrás: MTI

 2020. március 26. 18:20

A korábban megjósolt 3-4 hónapnál tovább fog tartani, amíg a légi közlekedés kilábal a koronavírus-járvány miatti krízisből a IATA és az az OAG légiközlekedési tanácsadó cég vezetői szerint.

John Grant, az OAG vezető elemzője egy csütörtöki, újságíróknak tartott videókonferencián azt mondta, április elején tetőzhet a kapacitáscsökkentés Európában, ekkor szinte teljesen le fog állni a légiközlekedés, csak az áruszállító járatok és egy-két utasszállító járat maradhat.

A légitársaságok az elmúlt években gazdaságilag és környezetvédelmi szempontból is fenntarthatatlan mértékű kapacitásnövelést hajtottak végre, emiatt a visszaesés után a korábbi 3-4 hónapos időszakhoz képest sokkal több időre lesz szüksége az iparágnak, mire elérheti a járvány előtti szintet.

Április elején tetőzhet a kapacitáscsökkentés Európában

Fotó: 123rf.com

Rafael Schvartzman, az IATA európai vezetője erre reagálva egy másik videókonferencián azt mondta, egyetért azzal, hogy több idő kell, amíg újra elérik az idén februárban mért kapacitásokat, de ennek oka az, hogy a koronavírus-járvány miatt recesszióba fordul a globális gazdaság.

A légitársaságokat tömörítő szervezet munkatársa szerint minden gazdasági ágazat át fog alakulni a járvány után, bár ennek részletei egyelőre nem ismertek. Abba azonban biztos, hogy a légiközlekedésnek akkor is jelentős szerepe lesz.

Hozzátette: az iparágnak tanulnia kell a járvány okozta válságból, és mindent meg kell tenni azért, hogy a szektor felkészültebb és erősebb legyen egy következő világjárvány esetén.
Az IATA becslése szerint leginkább az Egyesült Királyság van kitéve a hatásoknak, 113 millióval csökkenhet az utasforgalom, 21 milliárd dollárral eshet a bevétel, 400 ezer munkahely szűnhet meg és 32 milliárd dollárral kevesebbet tud majd a légiközlekedés hozzájárulni a gazdasághoz.

Spanyolországban, Németországban, Olaszországban és Franciaországban is hasonlóan súlyos hatások várhatóak, összességében 2,1 millió munkahely kerül veszélybe a légiközlekedés hanyatlása miatt.