Lassul a forgalom növekedése a Budapest Airporton

Forrás: turizmus.com

 2019. április 02. 13:23

A tavalyi 13,5%-os utasforgalom-növekedés a felére esett vissza az év első negyedévében a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren - adta hírül a Budapest Airport.

A repülőtér közleménye arról is beszámol, hogy a most életbe lépett nyári menetrendben a légitársaságok 15 új járat elindítását jelentették be és nyolc esetben a meglévő járatok sűrítését is tervezik Budapestről.

Június 7-től heti három alkalommal közvetlen légi összeköttetés indul Sanghaj és Budapest között a Shanghai Airlines Boeing 787-9 típusú Dreamliner gépével.

Naponta közlekedő járatot indít egy új londoni repülőtérre, Gatwickre a Wizz Air (miközben megmaradnak a lutoni járatok is); szintén napi induló járattal érkezik a FlyDubai légitársaság dubaji úticéllal; heti 12-12 járatot indít a lengyel LOT Bukarestbe és Brüsszelbe is, valamint hét új járatot indít a Ryanair javarészt olasz és spanyol nyaralóhelyekre.

Az alábbi táblázat foglalja össze a nyári új repülőjáratokat:

Budapest Airport 2019 nyári menetrend

Hova:

Légitársaság:

Járatok száma:

London Gatwick

Wizz Air

naponta

Cork

Ryanair

heti 2

Oslo

Wizz Air

heti 4

Nantes

Transavia

heti 2

Cagliari

Ryanair

heti 2

Sevilla

Ryanair

heti 2

Bari

Ryanair

heti 2

Rimini

Ryanair

heti 2

Thesszaloniki

Ryanair

heti 2

Sanghaj

Shanghai Airlines

heti 3

Palma de Mallorca

Ryanair

heti 1

Castellón

Wizz Air

heti 2

Dubai

FlyDubai

naponta

Brüsszel

LOT

heti 12

Bukarest

LOT

heti 12

 

A tavalyi évhez képest korábban tér vissza a nyári menetrendben az Air Canada Rouge torontói járata, az American Airlines philadelphiai járata, valamint ismét a korábbi kapacitással működnek LOT lengyel légitársaság egész évben üzemelő new yorki (heti 4) és chicagói (heti 2) járatai.

Véget ért a kétszámjegyű forgalombővülés korszaka a repülőtéren?

Fotó: Budapest Airport

Nyolc légitársaság pedig a meglévő járatainak számát emeli, amit a következő táblázatban foglaltunk össze:

Légitársaság

Hova:

Eddig:

Mostantól:

Gyakoriság:

Pegasus Airlines

Isztambul

6

7

heti

Austrian Airlines

Bécs

19

20

heti

Iberia

Madrid

5

7

heti

British Airways

London

28

32

heti

LOT

Varsó

5

6

naponta

easyJet

Bázel

10

12

heti

easyJet

Berlin

7

10

heti

Aeroflot

Moszkva

3

4

naponta


A nyári menetrendi időszakra leadott tervek alapján úgy látszik, hogy lelassul a korábban kétszámjegyű utasforgalom növekedés a budapesti repülőtéren. 2019 első három hónapjában a 2018-ban mért 13,5%-os bővülés a felére esett vissza, az első negyedévben 6,5%-osra mérséklődött a forgalom növekedése.

A hazai légiforgalmi bővülés még így is meghaladja az EU 4,7%-os átlagos növekedési rátáját, de a Brexit miatt kialakult bizonytalanság egészen biztosan visszavetette a brit utasok számát Budapesten is, ahogy a törökországi gazdasági nehézségek is hozzájárulhattak a visszaeséshez.

A Budapest Airport számításai szerint a leadott légitársasági tervek alapján októberig összesen 12 400 000 ülőhelyet kínálnak a légitársaságok a nyári menetrendben, ami a gépek átlagos kihasználtságát alapul véve körülbelül 7%-os növekedést vetít előre.

Budapest és Magyarország továbbra is vonzó turisztikai desztináció marad a külföldiek számára, de a jelek szerint az Európában is kimagaslónak számító kétszámjegyű forgalom bővülés négy éves időszaka egyelőre véget ér a magyar főváros repülőterén.