Lassult a légi utasforgalom növekedése márciusban

Forrás: MTI

 2016. május 09. 10:09

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint 5,3 százalékkal bővült a légi személyszállítás márciusban, ugyanakkor az áruforgalom 2 százalékkal elmaradt a tavaly márciusitól.

A montreáli székhelyű szervezet közleménye szerint az értékesített utaskilométerben mért teljesítmény 5,3 százalékkal bővült idén márciusban az egy évvel korábbihoz képest, viszont a járatok átlagos töltöttsége fél százalékponttal 79,6 százalékra esett. A IATA megjegyezte, hogy a januári 7,2 és a februári 8,6 százalékos bővülés után márciusban visszafogottabb volt a növekedés üteme, ugyanakkor egyelőre korai lenne ebből messzemenő következtetéseket levonni. Álláspontjuk szerint a hálózatbővítések jót fognak tenni a szektornak.

A legnagyobb bővülést ismét a közel-keleti légitársaságok jelentették 12 százalékkal, de Afrikában is 11,2 százalékkal nőtt a szektor. Európában 5,5 százalékkal bővült a teljesítmény.

Az áruforgalomban a IATA 2 százalékos csökkenést mért tavaly márciushoz képest, ennek ellenére 7 százalékkal több kapacitást dobtak a piacra a légitársaságok, ami csökkentette a kihasználtságot és az árrést is. A csökkenés fő oka a IATA szerint az észak-amerikai és ázsia-óceániai alacsonyabb kereskedelem. Ebben a szegmensben is a közel-keleti cégek nőttek a legjobban, bár csak 2,4 százalékkal, a legnagyobb csökkenést, 5,9 százalékot Dél-Amerikában mérték. Európából a légicégek 1,3 százalékos bővülést jelentettek.