Lassult a nemzetközi légiközlekedés növekedési üteme

Forrás: turizmus.com

 2020. január 13. 14:15

Lassabb volt tavaly a nemzetközi légiközlekedés növekedési üteme, mint a korábbi években, az idei évre vonatkozó kilátások azonban biztatóak.

A globális légiközlekedési kapacitások alakulását, a járatkereséseket és a napi több mint 17 millió repjegyfoglalás adatait összesítő ForwardKeys legfrissebb elemzése szerint 2019-ben a nemzetközi légi forgalom az utazások számát tekintve 4,5%-kal nőtt.

Ez magasabb érték, mind a világgazdaság növekedési üteme, de jelentősebb alacsonyabb, mint egy évvel korábban, vagy az utóbbi évtizedben bármikor. Ugyanakkor a következő három hónap során a forgalom 8,3%-os bővülése várható a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A ForwardKeys elnök-helyettese, Olivier Ponti elmondta, hogy a világ minden régiójában nőtt a nemzetközi utazások száma, kivéve a Közel-Keletet, ahol 2,4%-os volt a visszaesés. Ennek egyszerű oka volt, a Jet Airways csődbe ment, ezzel számtalan járat szűnt meg India és a Közel-Kelet főbb városai között.

A 2019-es év alakulása a globális légi forgalomban regionális bontásban

Fotó: Forward Keys

A legnagyobb, 7,7%-os növekedés a nemzetközi utazásokat tekintve Ázsiában és a Csendes-óceán térségében következett be. Ennek a bővülésnek Európa is az egyik haszonélvezője volt, mivel ebből a régióból 11,7%-kal nőtt a földrészre érkező utasok száma.

Afrika is igen jól teljesített tavaly 7,5%-os növekedéssel, ami nem kis részben az Ethiopean Airlines kapacitásbővítésének és új járatainak köszönhető. Ugyanakkor az Air China, a China Southern, a LATAM és a Royal Air Maroc is indított új nemzetközi járatokat.

Amerikában a nemzetközi járatok forgalma 4,8%-kal nőtt, különösen a más földrészekre irányuló járatok voltak népszerűek, ennek egyik oka az erős dollár volt.

Az Európából induló járatok forgalma 3,7%-kal bővült

A jövőt illetően a kilátások még biztatóbbak. A január elsejei állás szerint az Afrikába irányuló, illetve az ott végrehajtott foglalások esetében egyaránt 10% fölötti forgalombővülés várható.

Az egyes régiók növekedési kilátásai 2020 első negyedévére

Fotó: ForwardKeys

Európa kilátásai is biztatóak, a földrészre irányuló foglalások száma 10,5%-kal nőtt, míg az Európából más földrészekre induló járatokra 11,8%-kal több foglalást regisztráltak, mint egy évvel ezelőtt. Ázsiában 8% körüli, Amerikában pedig 5% körüli bővülés várható.

A Közel-Keleten ezzel szemben alig várható javulás, különösen Szolejmani tábornok meggyilkolása után.