Látogatóközpont épül a Páneurópai Piknik Emlékparkban

Forrás: sopronmedia

 2019. március 13. 12:03

Megkezdődtek a látogatóközpont építési munkái a Páneurópai Piknik Emlékpark területén Sopronban.

A történelmi esemény helyszíne ma kedvelt turistacélpont, ezért hiánypótló beruházás valósulhat meg. A mintegy 340 négyzetméteres látogatóközpont augusztus 19-éig, a határáttörés 30. évfordulójáig készül majd el – számolt be a fejlesztésről a sopronmedia.hu.

Nemzetközi szinten az egyik legismertebb történelmi eseményünk a Páneurópai Piknik - emelte ki Fodor Tamás soproni polgármester a fejlesztésről tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: egy olyan látogatóközpontot hoznak létre, amely méltó emléket állít a történelmi eseményeknek, a cél pedig az, hogy kiszolgálják az ide érkező turistákat.

Az emlékhely jelentőségét az is mutatja, hogy megkapta az Európai Örökség címet, elismerve az európai újraegyesítés folyamatában játszott szerepét. A történelmi esemény helyszínén megvalósuló központban interaktív kiállítás mutatja majd be hitelesen az 1989-es eseményeket.

Melocco Miklós szobra közelében épül fel az emlékparkban a látogatóközpont

Fotó: Sopronmedia

A Páneurópai Piknik és a határáttörés az európai újraegyesítés egyik jelképévé vált: 30 évvel ezelőtt a civil rendezvényt kihasználva, több száz keletnémet állampolgár szökött át a szabadságot jelentő nyugatra. Ezt követően omlott le a berlini fal, és megszületett Németország, illetve Európa újraegyesítése. Ezért ez a beruházás hiánypótló - emelte ki Nagy László, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány Kuratóriumának elnökségi tagja, titkára.

A beruházás keretében egy mintegy 340 négyzetméteres látogatóközpont és egy, a vasfüggöny és határáttörés pillanatát megörökítő "időkapu" is megvalósul. A munkálatok 2019 elején kezdődtek és várhatóan a jubileumi 30. évfordulóra elkészülnek majd.

A beruházás a Területfejlesztési Operatív Program finanszírozásában valósul meg, a Magyar Kormány és Sopron Önkormányzatának támogatásával. Az Emlékpark fejlesztésének teljes összege mintegy 400 millió forint.