Látványelemekkel újul meg az erdei kisvasút végállomása Miskolcon

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. május 14. 11:07

Több mint négy évtizede szolgálja az utasokat a Lillafüredi Állami Erdei Vasút miskolci végállomása, melynek a felújítása május 13-án elkezdődött. Új látványelemeket és térvilágítást kap.

A munkák idején változatlan menetrendekkel közlekednek a kis szerelvények, amelyekre a következő hetekben az utasok az állomás Előhegy utca végén kiépített ideiglenes peronjáról szállhatnak fel, illetve le. Ez a hely a jegypénztártól a vágányokkal párhuzamos járdán közelíthető meg, a pénztár pedig várhatóan a munkák idején is folyamatosan működik – tudtuk meg Vereb Istvántól, az Északerdő Zrt. kommunikációs tanácsadójától. A fejlesztésre a kisvasutat üzemeltető Északerdő Zrt. a szlovákiai Kassai Gyermekvasúttal közösen pályázott az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében és támogatást nyert el. A terveknek megfelelően a miskolci Dorottya utcai állomás utasforgalmi tereit újítják fel.

Ennek részeként új, emelt szintű peront építenek, valamint különféle látványelemekkel gazdagodik a miskolci villamosvonal felőli utasfogadó tér. Ezek mellett az állomás teljes területén új térvilágítási rendszert is kialakítanak.

Új látványelemekkel gazdagodik a kisvasút végállomása

Fotó: eszakerdo.hu

A beruházás várhatóan 2019 második felében fejeződik be. Ennek köszönhetően az újonnan létrejövő közösségi tér nemcsak a Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV ) növekvő számú utasközönségét, hanem a környéken élő lakókat is szolgálja majd.

Az összesített adatok szerint tavaly a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton több mint 259 ezer utast regisztráltak. Ez 2017-hez képest nyolc százalékkal, illetve 20 ezerrel több vendéget jelentett.