Lázár Judit: Fel kell készülnünk a last minute foglalásokra

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. február 08. 18:49

„2021 elején még bíztunk benne, hogy nyárra magunk mögött hagyhatjuk a pandémiát. Minden energiánkkal azon voltunk, hogy megerősödve kerüljünk ki a válságból” – beszélt a Magyar Beutaztatók Szövetségének legfontosabb törekvéséről az elnök.

Mint Lázár Judit rámutatott, kiemelten fontosnak tartották a kooperatív együttműködést a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, az újonnan felálló Kongresszusi Irodával és a Budapest Branddel, bízva benne, hogy együtt könnyebb lesz.

Az év első felében erősen küzdöttek a munkaerő- és újraindulási támogatás eléréséért, támogatták a 2030-ig szóló Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2.0 kidolgozását. Az árrésáfa szabályozása miatt rengeteg energiát fordítottak – és fordítanak azóta is – az adózási kérdések tisztázására.

Júliusban a szervezet új elnökséget kapott (Lázár Judit mellett Kanel Judit és György Anita lettek az alelnökök), ám a törekvések nem változtak. „Megragadunk minden lehetőséget, amivel a talpon maradást segíteni tudjuk, legyen az kedvezményes vásári jelenlét, online megjelenés, study tour vagy egyéb pályázat, támogatás szektor- vagy állami szinten” – emelte ki a szakember, hiszen tagjaik nagyrészt mikro- és kisvállalkozások, amelyek a tartalékaikból élnek, és krízishelyzetük lassan két éve tart.

Lázár Judit: Az utazási irodák, DMC-k szaktudására a jövőben még nagyobb szükség lesz

Fotó: MABEUSZ

Budapesttel kiemelten foglalkozó, megerősített közlekedési munkacsoportjuk – a Budapest Branddel, a BKK-val, illetve egyes kerületek vezetőivel szorosan együttműködve – komoly munkát végez az ide látogató turisták közlekedésével kapcsolatos problémák megoldásáért. Törekednek rá, hogy a jövőben már a szektort érintő döntések tervezési szakaszában meghallgassák véleményüket, javaslataikat, legyen szó közlekedésről, rendezvényhelyszínről vagy stratégiáról.

Többi munkacsoportjukat is megerősítették, a szolgáltatóknál bekövetkezett változások feltérképezésével, az információk megosztásával, study tourokkal készítették fel régi és új kollégáikat az újraindulásra.

2021 második felében a MABEUSZ szerencsésebb tagjai újra a vendégek felé fordulhattak: nyár elején a hajós beutazással elindult a szabadidős szegmens, a labdarúgó-Európa-bajnokság is hozott érdeklődőket. A nyár folyamán egyéni vendégek is érkeztek a környező és egyéb uniós országokból. „Az ősz során anyagilag és mentálisan is sikerült egy kicsit visszatöltekezni, majd jöttek az újabb lezárások, és a jó kilátásokkal kecsegtető november–december egy pillanat alatt kútba esett” – beszélt az újabb megtorpanásról a szakember. Nem titkolja el azt sem, hogy a MICE területén elkeserítő a helyzet, a 2021-ben realizált forgalom minimális, a 2020-ban megrendelt rendezvények nagy részét tovább halasztották vagy lemondták.A vállalatok hibrid vagy virtuális megoldásokat keresnek, amihez nem minden esetben keresik meg a DMC-t.„A bizonytalanság ellenére bízunk benne, hogy a 2021 nyarán megindult leisure visszaépül, és késő tavasztól talán a MICE-szegmens is elindul. Az biztos, hogy szolgáltatóként nagyon rugalmasnak kell lennünk és fel kell készülnünk a last minute foglalásokra” – adott hangot reményének és az elvárásoknak a szakember.

Az irányítása alatt működő, kizárólag ázsiai beutaztatással foglalkozó EETS Int’l Co budapesti irodájával kapcsolatban Lázár Judit nem optimista, hiszen az ázsiai kiutazás elindulása legkorábban 2022 második felétől várható. Ugyanakkor úgy véli, az utazási irodák szakértelmére a jövőben nagy szükség lesz, még akkor is, ha sokan választják majd az egyéni vagy a minicsoportos utazást.

*

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet. Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz? A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.