Leáll a gemenci kisvasút a Duna áradása miatt

Forrás: turizmus.com

 2019. május 31. 13:56

Az egymást követő árhullámok miatt Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének egyharmada víz alá kerül, ezért június 2-ától teljesen szünetel a vonatközlekedés a Gemenci Erdei Vasúton. A túrázás sem ajánlott.

A kisvasút közlekedését két szakaszban szünetelteti a Gemenc Zrt.

Június 1-jétől nem közlekedik a Rezét gőzös, az általa vontatott nosztalgiavonatok helyett is dízel vontatású szerelvények állnak forgalomba Pörböly és Malomtelelő között. Keselyűsből ezen a napon nem indulnak vonatok Gemenc-Dunapartra.

Június 2-ától szünetel a vonatközlekedés a Gemenci Erdei Vasút teljes szakaszán.

A magas vízállás és az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a gemenci erdei utak és a kijelölt túraútvonalak egyes szakaszai is járhatatlanná váltak. Jelenleg megközelíthetetlen a Pörbölyi Titán (hazánk legnagyobb, 12 méteres törzskerületű fája), valamint az Országos Kékkör Lassi-Pörböly-Baja-Dunafürdő közötti szakasza is járhatatlan.

A Kéktúra útvonala a Gemenci erdőben

Fotó: Gemenc Zrt.


A június 1-jére, az erdőgazdaság pörbölyi Ökoturisztikai Központja által meghirdetett kenutúra is elmarad, s az árhullám elvonulásáig a központban szüneteltetik a túrahajó kölcsönzést is. A Gemenc Zrt. felhívja a figyelmet arra, hogy a Duna mellék- és holtágaiban, köztük a Rezéti-Dunán az erős áramlás és a nagy mennyiségű uszadékfa jelentősen veszélyeztetik a vízen lévőket.

Az erdőgazdaság nyomatékosan kéri az egyéni túrára készülőket, hogy a fokozott balesetveszély miatt a gemenci hullámtéri területeken halasszák el a tervezett vízitúrákat.