A repteret, a Liget projektet és a Biodómot is érintik a Fővárosi Közgyűlés döntései

Forrás: MTI

 2020. február 26. 15:20

Több turisztikai projektet is érintenek a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntései. A reptéren új környezeti hatástanulmány állítja le a fejlesztéseket, a Liget projekt területére változtatási tilalmat rendeltek el, a Biodóm befejezhetőségét vizsgálják.

A Fővárosi Közgyűlés több, turisztikai projektet is érintő döntést hozott – írta az MTI.

 

Átmenetileg leállhatnak a reptéri fejlesztések

A képviselők szerdán egyhangúlag támogatták Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát, amelynek értelmében új környezeti hatástanulmányban vizsgálják meg, hogy valóban a jogi szabályozásban foglalt kritériumok szerint működik-e a repülőtér és valóban csak az elfogadható mértékben zavarja-e a lakosságot.

A hatástanulmánynak fel kell tárnia a tényleges környezetterhelést, továbbá be kell mutatnia, hogy az utasforgalom növekedése milyen hatással lehet Budapest környezeti állapotára.

Célként kell meghatározni, hogy a repülőtér további fejlesztését mindaddig függesszék fel, amíg a környezeti hatástanulmány el nem készül – áll az előterjesztésben.

A hatástanulmánnyal olyan objektív, szakértői értékelés áll majd rendelkezésre, amely a repülőtér jelenlegi és esetleges megnövekedett forgalmának környezetterhelését bemutatja, és elemzi, hogy milyen mértékű forgalom veszélyezteti az érintett lakosság alaptörvényben biztosított jogait – olvasható az elfogadott előterjesztésben.

Az új tanulmány elkészítéséig felfüggesztenék az összes reptéri fejlesztést

Fotó: bud.hu

Változtatási tilalom a Liget projekt által érintett területre

Változtatási tilalmat rendelt el a Liget Budapest Projekt által érintett városligeti területre a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát 18 igen szavazattal, 14 nem ellenében, egy tartózkodás mellett támogatta a testület.

A változtatási tilalmat azért rendelte el a közgyűlés, hogy a városligeti építési szabályzat korábban kezdeményezett módosítását végre lehessen hajtani, illetve a Városliget "Budapest kiemelt jelentőségű legnagyobb kiterjedésű közparkjaként történeti, tradicionális, használati szempontból további visszafordíthatatlan változtatások ne érjék és városi közpark funkciójának megfelelő szerepét betölthesse".Változtatási tilalom a helyi építési szabályzat – jelen esetben a városligeti építési szabályzat – készítésének, illetve módosításnak időszakára, annak hatálybalépéséig, de legfeljebb három évre rendelhető el. Az ez alá eső területen nem szabad telket kialakítani, új építményt létesíteni, meglévőt átalakítani, bővíteni, elbontani, illetőleg más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani.

Így nézne ki az Új Nemzeti Galéria, ha megépülne

Fotó: Liget Budapest

A Fővárosi Közgyűlés november 5-i ülésén határozott arról, nem támogatja, hogy a Liget projekt még el nem kezdett beruházásai megvalósuljanak, így nem ért egyet az Új Nemzeti Galéria megépítésével a Városligetben, amelynek a kinyilvánított közgyűlési szándék szerint elsődlegesen közparki funkcióval kellene megújulnia.

A testület akkor felkérte Karácsony Gergelyt, hogy indítsa meg a hatályos városligeti építési szabályzat azon rendelkezéseinek módosításához szükséges eljárásokat, amelyek "a Városliget közpark jellegének visszafordíthatatlan károsítását jelenleg lehetővé teszik".

 

Vizsgálják a Biodóm befejezésének lehetőségét

A Fővárosi Állat- és Növénykertben épülő Biodóm készültségi foka és a befejezéséhez szükséges forrásigény felméréséről is döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

A képviselők 17 igen szavazattal, 5 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett támogatták Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes előterjesztését.
Karácsony Gergely főpolgármester a vitában közölte: szeretnék elérni, hogy rendelkezésre álljon egy számítás arról, mennyi pénzből lehet lezárni a projektet.

A Pannon Park-projekt keretében átalakítják a vidámpark egykori területét. A projekt része Európa legnagyobb, több mint 17 ezer négyzetméter területű biodómjának megépítése, amely magában foglalja a Pannon-tenger akváriumot, a Pannon Ősvadont, a látogatóközpontot és több kiszolgáló létesítményt. A Biodóm szerkezetkész, műszaki átadás-átvételét 2020 áprilisra tervezték.

Persányi Miklós, az állatkert azóta lemondott főigazgatója 2019. december 17-én jelentette be, hogy a kormány által addig biztosított nettó 43,7 milliárd forinton felül mintegy 20 milliárd forintra van szükség a Pannon Park befejezéséhez.

A Biodóm szerkezetkész, műszaki átadás-átvételét 2020 áprilisára tervezték

Fotó: zoobudapest

A Fővárosi Közgyűlés ezek alapján döntött a projekt felméréséről. A képviselők arról is határoztak, hogy egy önkormányzati cég, az Enviroduna Kft. széleskörű bevonásával végzik majd a Pannon Park fejlesztését. A főváros erre a célra 381 millió forintot biztosít.

A felmérés előreláthatóan négy-hat hónapot vesz igénybe, ezután dönthet a Fővárosi Közgyűlés a befejezéséhez szükséges beruházásokról.