Felfüggesztette járatait az Air Moldova

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. május 03. 16:46

Május 2-től minden járatát és a jegyértékesítést is leállította a Moldovai Köztársaság légitársasága, amelynek jövője most egy bírósági ítéleten múlik, hogy elkerülje a csődöt, ám a háttérben már új befektetők várakoznak.

Az Air Moldova a közösségi oldalán hozta nyilvánosságra, hogy a cég gyorsított szerkezetátalakítására vonatkozó kérelmet bejegyezték a törvényszéken, és amíg ítélet nem születik, addig felfüggesztenek minden megmaradt járatot, valamint a jegyértékesítést is.

Amint arról beszámoltunk, a múlt hónapban bejelentették, hogy április 21–25. között pénzügyi források hiányában leállítják az összes járatukat, majd néhány órával később újabb közleményt adtak ki, és ebben már arról értesítették az utasokat, hogy április 23-án a Chişinău-Bologna-Chişinău, 24-én a Chişinău-Tbiliszi-Chişinău, 25-én pedig a Chişinău-Verona- Chişinău járat mégis elindul. Az ügy végül teljes leállással végződött, ami tulajdonképpen már csak a jéghegy csúcsa volt, mert az Air Moldova április első hetétől kezdődően zsinórban kezdte törölni a Németországba és Nagy-Britanniába tartó járatait.

A www.bani.md portál úgy tudja, hogy a légitársaság csak az Eurocontrolnak két millió euróval tartozik, ezért az Air Moldova joggal tartott tőle, hogy az adósság fejében sorra kezdik lefoglalni gépeiket Nyugat-Európában. De a beszállítóknak is 100 millió eurót meghaladó tartozást halmoztak fel, és a lap azt is megszellőztette, hogy az alkalmazottak a novemberi bérüket csak most áprilisban kapták meg. Hogy megússzák repülőik lefoglalását, a közelmúltban a cég három gépet bérelt, ám a hivatalos nyilatkozataikban áprilisban még tagadták, hogy csődbe jutottak volna.

Minden járatát és a jegyértékesítést is leállította az Air Moldova

Fotó: Air Moldova / Facebook

 

A helyzet most annyiban pozitívabb, hogy a nyilvános megnevezést egyelőre kerülő – állítólag külföldi –  befektetők jelentkeztek be a cégnél, hogy 50 millió dollárt készek az Air Moldovába fektetni. Egyetlen feltételük, hogy a törvényszékre beadott szerkezetátalakítási terv kerüljön elfogadásra úgy, hogy az ő pénzükből ne az adósságokat törlesszék, hanem induljon újra a légitársaság, és majd menet közben ütemezve fizetik a hitelezőket. Úgy gondolják, ellenkező esetben hatalmas a veszély, hogy az 50 millió dollár azonnal elillan.

Az Air Moldova közleményében az is szerepel, hogy pozitív bírósági döntést követően három nap múlva már újraindítják az első járatokat.Az Air Moldova állami légitársaságot 2018-ban vásárolta meg a Civil Aviation Group, amelynek tulajdonosai akkor két moldovai üzletember és a közelmúltban Romániában fizetésképtelenné vált Blue Air légitársaság volt. Még egy esztendő sem telt el, és a Blue Air furcsa körülmények között váratlanul kihátrált a Civil Aviation Group-ból, és 49 százalékos részvénycsomagját a lett Dzintars Pomars vette át.