Legendák nyomában a BalatonBike365-tel

Forrás: turizmus.com

 2022. május 06. 09:01

A Balaton a legvonzóbb kerékpáros túraútvonal hazánkban, mely újabb és újabb izgalmas élményeket tartogat a bringázók számára. A BalatonBike365 weboldal és applikáció a Balaton turisztikai fejlesztési térségébe kalauzol bennünket, méghozzá biciklivel, az év 365 napján.

A BalatonBike365.hu weboldal és BB365 applikáció azonban nem csak az ismert helyeken vezet, hanem a magyar tenger körüli bringaútról több helyen lekanyarodva, számos kitérő úton vezeti a kerékpárosokat akár ismeretlen utakra, a legendák nyomában.

 

A Jégbarlang sárkányának legyőzése

A Balaton északi részén található egy több mint 30 méter hosszú és 10 méter mély üreg, ahova földi halandók be sem juthatnak. Nem is lenne kellemes, hisz a forró napokban is fagyos és jeges a barlang, frappánsan Jégbarlang is a neve, ahol a nép ajkán született történet szerint sárkányok is éltek. A hatalmas, mitikus lényeket pedig ki más, mint Sárkányölő Szent György győzte le, akiről a nevét kapta a Szent György-hegy.

Egy másik történet szerint a Sárkány-lik lakója egy termetes sárkány volt, aki évente egy-egy szép szűz leányt követelt magának. Míg csak egyszer elmaradt a sárkány, senki sem tudta, mi történt vele. Addig-addig tanakodtak a környékbeliek, míg be nem lopakodtak a barlangba és látták, hogy a sárkány nagyon beteg. S hogy miért, miért nem, az emberek megsajnálták az óriás gyíkot, ápolgatták, gyógyítgatták. Mikor a sárkány felépült, azzal köszönte meg az emberek jótettét, hogy letett a szűzlányokról, s így békésen éltek egymás mellett. A sárkány végül a barlangban pusztult el és abban a pillanatban, amint kilehelte lelkét, a barlang csupa jéggé változott.

 

A Badacsony sellő-hölgye

A következő legendával nem megyünk nagyon messze, csupán a Badacsonyig. Újabb hegy tehát és egy újabb leány, ezúttal azonban egy lángoló szerelmes történet, ami arra az időre nyúlik vissza, amikor a Badacsony még aktív tűzhányó volt. A hegy ura pedig egy balzsamos nyári délutánon meglátott a vízben egy gyönyörű leányt és szíve azonnal lángra gyúlt. A csodaszép sellő fel-fel bukkant a habokból, vidáman úszkált és pancsolt, majd újból eltűnt a hullámok között.

Amikor lemerült a víz alá, a hegy ura utána vetette magát akkora csobbanással, hogy a felfröccsenő víz kioltotta a vulkánt. Így most minden veszély nélkül bringázhatunk arra, és tegyük is, mert érdemes a környéket bejárni.