Légi csaták – a SkyTeamból a oneworldbe

Forrás: blueswandaily.com

 2018. november 20. 15:44

Sajtóhírek szerint a Qatar elhagyja a oneworld légi szövetséget, amely azonban állítólag gyorsan új partnert talál. A China Southern Airlines 2019-ben valószínűleg kilép a SkyTeamből és csatlakozik a oneworld-höz.

Jelen pillanatban még csak találgatunk, hiszen egyelőre sem a Qatar kilépésének, sem a China Southern csatlakozásának nem ismerjük a pontos dátumát, de mivel 2017 márciusa óta a kínai légitársaság kisebbségi tulajdonosa az American Airlines – szintén a oneworld tagja – utóbbi elég valószínű forgatókönyvnek tűnik.

Akbar Al Baker, a Qatar Airways vezérigazgatója pedig már korábban kijelentette, hogy nem látja értelmét annak, hogy a légitársaság a oneworld tagja maradjon amikor „egyes tagok fenyegetést látnak bennünk”. Ezt egyelőre nem erősítették meg, de több szakember szerint ez fog történni. Annak idején meglepetést okozott, hogy a Qatar egyáltalán belépett a oneworld-be, hiszen az volt a tendencia, hogy a légitársaságok – például az Emirates – elhagyták a szövetségeket, mert nem látták az együttműködés előnyeit.

A Qatar a oneworld tizedik legnagyobb tagja a napi indulások számát tekintve, ha azonban azt nézzük, milyen desztinációkra indít gépeket, csak az American Airlines és a British Airways előzi meg. Kilépését meg fogja érezni a szövetség. Szinte az összes menetrend változatlan marad ugyan, de a hatékonyság csökkenhet egy időre.

A oneworldnek jelenleg nem tagja egyetlen kínai légitársaság sem

Fotó: Wikimédia

Nagy előnyökkel kecsegtet viszont az, hogy a oneworld a China Southern Airlines csatlakozásával beléphet a gyorsan növekvő kínai piacra. Több előrejelzés szerint 2025 körülre Kína válik a világ legnagyobb légi piacává, átvéve a stafétabotot az USA-tól. A IATA úgy kalkulál, hogy a következő két évtizedben 1 milliárd ember kezd repülni, a teljes piac pedig 1,6 milliárdossá válik. A oneworld kínai hálózata most limitált, és a Hong Kingi központú Cathay Pacific dominanciája jellemzi. Ez komoly hátránya, főleg annak ismeretében, hogy a Star Alliance tagja az Air China, a SkyTeamnek pedig a China Southern mellett a China Eastern Airlines és a Xiamen Airlines is. A SkyTeam számára még így is fájdalmas lesz a China Southern Airlines elvesztése 11 év után, de a két másik légitársaságnak köszönhetően továbbra is jelen lesz a kínai piacon.

A legnagyobb belföldi és a második legnagyobb nemzetközi légi társaság, a China Southern potenciális érkezése viszont egy nagyobb oneworld-hub kialakítását vetíti előre a Guangzhou-i Baiyun nemzetközi repülőtéren, sőt a pekingi növekedést is biztosra lehet venni, ami elől elhárultak az akadályok. A pekingi nemzetközi repülőtér elérését korlátozták a résidő-megszorítások miatt, de az új Daxing Nemzetközi Repülőtér 2019 második felében esedékes megnyitása új lehetőségeket teremt. A China Airlines bejelentette, hogy egy Xiongan Airlines nevű leányvállalatot alapít a repülőtéren, ami Airbus A320-asokból álló flottával teljesíti a hazai és a nemzetközi járatokat.