Ezeken a repülőtereken már eltörölték a folyadékkorlátozást

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2024. február 26. 16:10

Az utóbbi hónapokban több nemzetközi légikikötő, köztük a Milánó-Linate, a Róma-Fiumicino, a London City és a Helsinki Airport is bejelentette: feloldják a fedélzetre felvitt csomagokban lévő folyadék mennyiségére vonatkozó korlátozásokat.

Összeszedtük, mely repülőtereken nem kell izgulnunk a kézipoggyászban szállított vizes palack miatt.

A világ legtöbb légikikötőjében jelenleg az a szabály, hogy az utasok maximálisan száz milliliteres tartályokban tárolt folyadékot vagy gélt vihetnek fel magukkal a repülőgépek fedélzetére, ráadásul ezeket egy átlátszó, visszazárható műanyag tasakban kell elhelyezni, aminek a kapacitása nem haladhatja meg az egy litert.

A folyadékkorlátozást egy 2006-ban meghiúsított terrorcselekmény után vezették be világszerte, amikor merénylők üdítőitalos dobozokban akartak folyékony robbanóanyagot (peroxidot) felcsempészni az Egyesült Királyságból az USA-ba és Kanadába tartó utasszállítókra.

Az újgenerációs, nagy felbontású 3D-s képeket készítő CT-szkennerek megjelenésével azonban egyre több repülőtéren válik lehetővé a szabályozás eltörlése. Az új szkennerekkel nagyon pontos képet lehet alkotni a folyadékokról, így könnyen el lehet dönteni, hogy azok veszélyesek-e vagy sem.

 

Éltanulók: Shannon, London City, Helsinki

Az Írország nyugati partján található Shannon Airport volt az első repülőtér az Európai Unióban, amely eltörölte a folyadékkorlátozást. 2021 októberében 2,5 millió eurós beruházással vezették be azt az új biztonsági ellenőrző rendszert, amelynek segítségével a bőröndökben és hátizsákokban található folyadékokról is pontos képet tudnak alkotni.

Az új eszközökkel a kézipoggyászban lévő laptopokat és más elektronikus eszközöket is hatékonyan át tudja vizsgálni a biztonsági személyzet, így ezeket sem kell kivenniük az utazóknak a táskából. A laptopokat egyébként egyre több reptéren nem kérik külön bemutatni, ez ma már a budapesti repülőtéren is így történik.

A folyadékkorlátozást egy 2006-ban meghiúsított terrorcselekmény után vezették be világszerte

Fotó: 123rf.com

A London keleti részén található nemzetközi repülőtér, a London City 2023 húsvétjára időzítette a száz milliliteres szabály eltörlését, ezzel az első légikikötő lett az Egyesült Királyságban, amelyik kivezette a korlátozást. Az azóta alkalmazott szabályok szerint legfeljebb két liter folyadékot lehet felvinni a gépre a kézipoggyászban, és az elektronikus eszközöket sem kell kivenni a táskából az ellenőrzésnél. Nem meglepő: az intézkedés nagy mértékben felgyorsította az ellenőrzés folyamatát a reptéren.

A Heathrow repülőtéren már 2017-ben megkezdték az új CT-készülékek tesztelését, azonban a pandémia miatt 2022 helyett csak 2023-ban lépték meg a változtatást. A brit kormány szándéka szerint 2024 közepére az összes brit repülőteret felszerelik az új 3D-s szkennerekkel, és ezzel párhuzamosan mindenhol eltörlik a fedélzetre felvihető folyadék mennyiségére vonatkozó szabályt.

Tavaly június végén eltörölték a száz milliliteres szabályt a finn főváros, Helsinki repülőterén gépre szálló utasok számára is. Azóta itt is maximum két liter folyadékot lehet átvinni a biztonsági ellenőrzésen.

 

München, Róma, Amszterdam

A müncheni repülőtér egyik termináljában három éven át tesztelték az új eszközöket, ezután döntött úgy a vezetőség, hogy a repülőtér 2023 folyamán teljesen átáll a CT-kre. Ezzel együtt a folyadékkorlátozást is eltörlik a repülőtér tájékoztatása szerint. A technológiát a jövőben kiterjesztik a többi bajor repülőtérre is. A terv úgy szól, hogy a 2026-os nyári szünet kezdetére az összes müncheni és nürnbergi ellenőrzőponton kiépítik a technológiát. A németországi folyamatot felgyorsíthatja, hogy a frankfurti reptéren 2023 januárjától a szövetségi kormányról a repülőtér üzemeltetőjére ruházták át a biztonsági ellenőrzések irányításának felelősségét. A repülőtér azonnal megkezdte a legkorszerűbb CT-berendezések telepítését, 2023. év végéig hét új típusú szkenner telepítését vállalták.

Belátható időn belül hazánkban is eltörölhetik a folyadékkorlátozást

Fotó: 123rf.com

A Róma-Fiumicino nemzetközi repülőtér CT-rendszerének röntgenszkennerei szintén nagy felbontású 3D-s felvételeket készítenek a poggyászokról, ami automatikusan észleli a potenciálisan veszélyes anyagokat, így a reptér 1-es terminálján is engedélyezik már, hogy száz milliliternél nagyobb űrtartalmú üvegeket tegyenek az utasok a fedélzeti csomagjaikba. Az új technológiát egy éven belül a 3-as terminálon is bevezetik, és tavaly év eleje óta már működik a rendszer a milánói Linate reptéren, és elkezdték használni a Malpensán is.

Érdekesség, hogy ugyan az amszterdami repülőtéren már két éve felszerelték az új szkennerekkel, idáig mégsem törölték el a száz milliliteres szabályt. Ezt azzal indokolja a repülőtér, hogy mivel a szabályozás a legtöbb repülőtéren érvényben van még, a visszaúton vagy transzfer esetén problémákat okozna, ha Schipholon feloldanák a korlátozást.

 

Magyarországon is bevezethetik az új rendszert

Belátható időn belül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is eltörölhetik a folyadékkorlátozást. A Budapest Airport már tesztelt olyan CT-berendezéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy az utasok nagyobb mennyiségű folyadékot vigyenek a fedélzetre. Szeptemberben a repülőtér üzemeltetője azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy az 1-es terminálon két év múlva élesíthetik az új rendszert.

A jelenleg még széles körben – így Budapesten is – használatos, a kézipoggyászokat átvilágító röntgenberendezések ugyanis egyelőre nem teljesítik teljes mértékben azokat a követelményeket, amelyek lehetővé teszik, hogy az utasok nagyobb mennyiségű folyadékot vigyenek biztonságosan a fedélzetre.

(A cikk eredetileg a Turizmus.com Magazin februári számában jelent meg.)