A háborúhoz közeli országokban drasztikusan visszaestek a repülőjegy-foglalások

Forrás: turizmus.com

 2022. március 10. 14:26

A ForwardKeys utazási elemző cég legfrissebb adataiból kiderül, hogy Oroszország ukrajnai inváziója azonnali megtorpanást okozott a repülőjegy-foglalásokban, főleg a közép-kelet-európai régióban.

A háború kitörése óta készült második nyilvános elemzésében a ForwardKeys összehasonlította az inváziót követő, február 24. és március 2. közötti hét repülőjegy-foglalásainak adatait az azt megelőző hét nap hasonló adataival. A légterüket lezáró Ukrajna és Moldova, valamint a repülési tilalom és biztonsági figyelmeztetés hatálya alá tartozó Oroszország és Fehéroroszország kivételével a legsúlyosabban érintett célállomások általában azok voltak, amelyek a legközelebb estek a konfliktushoz.Bulgáriában, Horvátországban, Észtországban, Grúziában, Magyarországon, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Szlovákiában és Szlovéniában a foglalások 30-50 százalékkal estek vissza. Az összes többi európai országban – Belgium, Izland és Szerbia kivételével, ahol egyszámjegyű visszaesés volt tapasztalható – a foglalások 10-30 százalékos csökkenését tapasztalták. Oroszországban a belföldi járatfoglalások száma 49 százalékkal csökkent.

FK

A szomszédos országokban 30-50 százalékkal estek vissza a foglalások

Fotó: ForwardKeys

A forráspiacok szerinti elemzés azt mutatja, hogy az Európán belüli légi forgalmat a transzatlanti utazásoknál rosszabbul érintette a helyzet. Az Európán belüli repülőjegy-foglalások száma 23 százalékkal csökkent, míg az USA-ból érkező járatoké 13 százalékkal.

FK

Az Európán belüli légi forgalmat a transzatlanti utazásoknál rosszabbul érintette a helyzet

Fotó: ForwardKeys

Az egyetlen európai légi folyosó, amely Oroszország felé nyitva maradt, Szerbián keresztül vezet, amely most átjáróként működik. Ezt a legvilágosabban az Oroszország és Szerbia között márciusban azonnal megnövekedett ülőhely-kapacitás és a foglalások profilja mutatja. A március első hetére tervezett ülőhely-kapacitás az Oroszországból Szerbiába közlekedő járatokon a február 21-i (a teljes körű katonai műveletek megkezdése előtti) időponthoz képest mintegy 50 százalékos növekedést mutat.

FK

Az Oroszország és Szerbia közötti üléskapacitások mintegy 50 százalékkal növekedtek a tervezetthez képest

Fotó: ForwardKeys

Közvetlenül az inváziót követő héten 60 százalékkal több repülőjegyet adtak ki Oroszországból Szerbián keresztül más célállomásra történő utazásra, mint egész januárban. Szintén januárban az Oroszországból Szerbián keresztül történő átutazások 85 százaléka Montenegróba irányult; az inváziót követő héten ez az arány 40 százalék volt, mivel Szerbia a Ciprusra, Franciaországba, Svájcba, Olaszországba és egyéb népszerű úti célokba történő továbbutazás csomópontjává vált.

FK

A szankciók bevezetése után 60 százalékkal több repülőjegyet adtak ki Oroszországból Szerbián keresztül más célállomásra történő utazásra

Fotó: ForwardKeys

Olivier Ponti, a ForwardKeys Insights alelnöke elmondta: "Oroszország ukrajnai inváziója azonnali hatást gyakorolt, és megakasztotta az utazások január eleje óta tartó erőteljes fellendülését. Meglepő, hogy a transzatlanti utazásokat és a nyugat-európai úti célokat kevésbé érintette a változás, mint ahogyan attól tartottam: az észak-amerikaiak meg tudják különböztetni az ukrajnai háborút az európai háborútól, és eddig úgy tűnik, hogy az utazók Európa többi részét viszonylag biztonságosnak tartják".

repjegyfoglalas_123rf

Az Európán belüli repülőjegy-foglalások száma 23 százalékkal csökkent, míg az USA-ból érkező járatoké 13 százalékkal

Fotó: 123rf.com

Ami pedig Ponti szerint a legfigyelemreméltóbb, az a gyorsaság, amellyel Szerbia az Oroszország és Európa közötti utazás kapujává vált. Megjegyezte azonban, hogy "a világméretű politikai és gazdasági válságnak még csak az elején járunk, így az utazások alakulását minden bizonnyal a háború előrehaladása és a szankciók hatása is befolyásolni fogja". Az alelnök szerint az elkövetkező hetekben azt fogjuk látni, hogy a hirtelen megjelenő inflációs és az esetleges üzemanyag-ellátási problémák visszahúzzák az ágazatot, amely korábban erős fellendüléssel kecsegtetett a járványügyi utazási korlátozások fokozatos feloldása miatt.