Lélegeztetőgépen az utazási irodák – szezonlatolgatás 2021-re

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2020. december 23. 11:36

Egy-két kivételtől eltekintve borúsan látják a jövőt a hazai utazási irodák. A Turizmus.com Magazin november-decemberi számában megjelent körképben a chartereztetők, a körutasok és a közvetítő irodák képviselőit is megkérdezte a viszontagságos idei évről és az előttünk álló téli-tavaszi szezonról.

A válaszokból kirajzolódó kép nem okozott meglepetést: a ki- és beutaztató irodákat, a viszonteladókat, az üzleti utaztatókat, a repülőjegy-értékesítőket, valamint a kongresszus- és rendezvényszervező cégeket egyaránt megviselte a 2020-as év.

Akadt, aki fennállása legnehezebb évének nevezte az ideit, de a több lábon álló, nagy tartalékkal gazdálkodó cégek is szigorú kiadáscsökkentésre, s ezek miatt irodabezárásra, létszámleépítésre, vagy a kollégák részmunkaidős foglalkoztatására kényszerültek, mindeközben pedig – az ellehetetlenült utazások okozta átfoglalások és lemondások miatt – mindannyian rengeteg pluszmunkát végeztek.

A tavaszi és kora nyári periódusban sokak számára nagy segítséget jelentett a rövidített munkaidőre nyújtott állami támogatás, a nyári fellendülés után a szeptemberi határzárral hirtelen befagyasztott szezon azonban számos irodát a működőképesség határára sodort.

A programgazdák ugyan nagy erőkkel dolgoznak a téli, tavaszi és nyári árualapon, az elkövetkező hónapoktól csak csordogáló bevételeket remélnek, jelentős javulást csak a 2021-es nyári szezontól várnak. A szakemberek ugyanakkor abban is egyetértenek, hogy a 2021-es nyár sem lesz a „régi", a fogadókészség helyreállásához 2-3, vagy akár 4-5 évre is szükség lehet.

A teljes bizonytalanság lassan felőrli a várakozásra ítélt cégek egy részét, a jövőre vonatkozó egyetlen fix pont a december elsejéig meghosszabbított határzár – írásunk a határzár újabb, február elsejéig történő meghosszabbítás előtt készült – a szerk.)

Ezek után nézzük, ki milyen intézkedésekkel igyekszik túlélni az idei évet, és mit vár a jövőtől!

 

Kartago Tours

„A 2020-as évben minimális volt az árbevételünk, alig érte el a tavalyi év 7 százalékát, és nem várunk javulást az év utolsó két hónapjára sem. Március óta a lehető legszigorúbb mértékben csökkentettük a költségeket, minimalizáltuk a marketingtevékenységünket, április óta összes kollégánkat részmunkaidőben foglalkoztatjuk" – írta kérdésünkre Füri Mihályné cégvezető. Hozzátette: nem várnak jelentős árbevételt a téli időszakra sem, de mindent megtesznek azokért az utasokért, akik ebben a helyzetben is utazni szeretnének. Az induló járatokra (például Egyiptomba) jelenleg is érkeznek foglalások, belföldi kínálatuk is elérhető, illetve kedvező lemondási feltételekkel síutakat is értékesítenek. Minden olyan úti célt, amire igény merül fel (belföldi és külföldi utakat egyaránt), megszerveznek utasaiknak.

Október 20-án kezdték meg a 2021-es árualap értékesítését, és ha nem is a korábbi években jellemző mértékben, de megindult az érdeklődés, foglalások is érkeztek, és nemcsak az utazási utalvánnyal rendelkező utasok közül. Új katalógust nem nyomtattak, hiszen az árualap nagyrészt hasonló az ideihez.„Terveink és reményeink szerint 2021 nyarán már eljuthatnak utasaink irodánkkal Egyiptomba (Hurghada, Marsa Alam, Sharm El Sheikh), Tunéziába (szárazföld és Djerba), Törökországba, Görögországba (Rodosz, Kréta, Zakynthos), Spanyolországba (Kanári-szigetek) és a Zöld-foki-szigetekre is" – adott hangot bizakodásának a cégvezető.

Az irodának egyébként több mint 100 millió forint értékben vannak átfoglaló, illetve voucherrel rendelkező utasai, ekkora volument kiegészítő termékekkel nem tudnak, nem is lehet pótolni.

 

Sun & Fun Holidays

"A tour operatorok hidat jelentenek a különböző kultúrák, népek és nyelvek között, ugyanakkor presztízst is adnak annak az országnak, ahol működnek. Mi magyarországi tour operatorként a túlélésre kellett, hogy fordítsuk az erőforrásainkat. Aki erre nem volt képes, az csődbe ment. Ha egy cég elkölti a tőkéjét, akkor meggyengül: nem tud új beruházásokat végrehajtani, dolgozókat felvenni. Reméljük, hogy áprilisban már nem a koronavírus-járvány lesz a legnagyobb problémánk, de lesz tennivalónk" – foglalta össze álláspontját Tolga Deniz Sariyüce, a társaság ügyvezetője.

"Gondoljunk csak bele, hány iroda zárt be véglegesen, vagy volt kénytelen online munkavégzésre berendezkedni, mert az iroda bérleti díjának kifizetése is megterhelővé vált. Ahhoz, hogy az ágazat újrainduljon, időre lesz szükség. Sok profi szakember elvesztette az állását, és más területen kényszerült munkát vállalni. A szolgáltatóiparban, így a turizmusban profi szakemberekre van szükség.

Az éttermekbe is olyan pincérek kellenek, akik szakmailag felkészültek, mindig mosolyognak. A városnézés is profi idegenvezetővel az igazi. Ahhoz, hogy a turizmus jövője nem sérüljön meg tartósan, sürgős intézkedésekre lenne szükség.

Ha csak a környéken nézünk szét, láthatjuk, hogy a visegrádi négyek többi tagállama mennyire másképp kezelte a problémát. Ott a szakma sikeresebben tudta bemutatni a kormányoknak, hogy mi a probléma. Ehhez persze jelentős lobbierőre van szükség, sajnos nálunk gyenge a szakma lobbiereje. Az utazási utalványok és a vagyoni biztosíték kérdésében is csak részmegoldások születettek, azok is az utolsó pillanatban. A V4-ek többi tagállamában ezeket a kérdéseket a tour operatorok számára sokkal kedvezőbb módon kezelték.

A mielőbbi sikeres problémakezelés azért fontos, mert egyszer túl leszünk a járványon és visszaáll az élet a normális kerékvágásba. Fel kell készülni arra, hogy minél hamarabb újra tudjon indulni a turisztikai iparág. Minél gyengébb lesz a magyarországi utazási ágazat, annál könnyebben lépnek be majd erős külföldi szereplők, hogy betöltsék a keletkezett űrt. Már most is működik nálunk 2-3 jelentős tour operator, akik Ausztriában vannak bejegyezve, még többen jöhetnek, és szerintem Magyarország nem profitál ebből, és nem is tudja kontrollálni őket.

Sürgősen szükség van olyan új szabályokra, amelyek egyaránt védik az utasok, az utazásközvetítők és az utazásszervezők érdekeit Magyarországon.A túlélés érdekében fontos lenne, hogy a szakmai érdekképviseletek koordinálásával minél előbb összeüljenek a különböző ágazatok – szállodák, éttermek, tour operatorok, utazásközvetítők, idegenvezetők – képviselői, és magyarázzák el a kormányzat illetékeseinek a problémáikat és a megoldási lehetőségeket" – zárta gondolatait az ügyvezető.

 

Anubis Travel

Nehéz évet zárt, de felkészülten fogadta és jól vette a problémákkal tarkított szezont az Anubis Travel, ami több dolognak köszönhető.

„Egyrészt tartalékolunk a nehezebb és kiszámíthatatlanabb időszakokra, másrészt nem erőltetjük a charterjáratok szükségtelen kapacitásnövelését, ehelyett a lassabb, stabilabb növekedés hívei vagyunk. 2019-ben közel 6,8 milliárd forintnyi pénzforgalommal zártuk az évet”– nyilatkozta lapunknak Ahmed Bahgat ügyvezető.

A kintlévőségben lévő (szállodák, légitársaságokés a külföldi partnerek részére kifizetett) előlegeik mellett preferálták a 2020-as előfoglalási kedvezmény keretében befizetett utak visszafizetését, ezáltal is támogatva utasaikat, és éreztetve, hogy cégük stabil háttérrel rendelkezik. Emiatt utazási utalvánnyal kevesen rendelkeznek, bár előfordult, hogy az utas – bizalma jeléül – visszautalta a visszatérített összeget, és kérte a foglalás megtartását a 2021-es szezonra.

Nem volt szükség létszámleépítésre, illetve alkalmazottak elbocsátására sem, a megszokott csapattal várják a 2021-es szezon indulását. Az ügyvezető véleménye szerint a téli szezon sem hoz magával változást, amíg a Külügyminisztérium a legtöbb országot az 1-es kategóriába sorolja, nehéz lesz téli ajánlatokkal megjelenniük.

2021-es terveik nem változtak 2020 nyári szezonjához képest. Ugyanolyan kapacitással és közkedvelt desztinációkkal (Törökország, Görögország, Egyiptom és Spanyolország) és – csak jövőre felfedendő – meglepetéssel várják utasaikat, kínálatuk az előfoglalási kedvezményekkel már megtalálható weboldalukon.

Soha nem volt még olyan nehéz évük az utazási irodáknak, mint 2020-ban

Fotó: 123rf

OTP Travel

„A forgalom jelentős visszaesése miatt kénytelenek voltunk meghozni bizonyos intézkedéseket, azonban az évek alatt felhalmozott tartalékainknak köszönhetően az OTP Travel pénzügyi helyzete stabil, nincsenek likviditási problémáink" – nyilatkozta lapunknak Mikola György marketingvezető. Bíznak abban, hogy a téli szezonra megnyílnak a határok és lesznek új foglalások, hiszen az irodának több utazása elérhető erre az időszakra, köztük szilveszteri utak, egzotikus üdülések is. Folyamatosan dolgoznak az új, 2021-es utazási ajánlataikon, melyeket weboldalukon jelenítenek meg.

A jövő évre korábbi, ellehetetlenült utazásuk miatt átfoglaló, illetve voucherrel rendelkező utasaik aránya minimális. „A kieső forgalom pótlására mi is szervezünk belföldi, csoportos utazásokat, azonban ezekkel nem lehet kompenzálni a kiutaztatásban elszenvedett forgalomvesztést" – magyarázta lapunknak a szakember.

 

TUI

„Bár foglalások terén nagyon jól indult a 2019/20-as év, a vírushelyzet kezdetétől a forgalom korábban még nem tapasztalt mértékben esett vissza, március óta folyamatosan törölnünk kellett a meglévő foglalásokat. Június–augusztusban ismét megindultak a foglalások, de a szeptember 1-jétől életbe lépett szigorítások, a hazatérést követő kötelező karantén bevezetése ismét elvette az utazási kedvet, lehetőséget"– nyilatkozta lapunknak Taskár Tamás sales manager. (Anyacégük, a TUI Deutschland a magyarországi országbesorolást követve ajánlotta fel az utazás törlésének, illetve átfoglalásának lehetőségét.)

Leépítésre nem került sor a cégnél, egy munkatársuk nyugdíjba vonult, a többiek csökkentett óraszámban látják el a feladataikat.

Téli foglalásaik jelentősen elmaradnak az előző évitől, legkorábban januártól számítanak az érdeklődés növekedésére. A TUI Deutschland jövő nyári árualapja már foglalható náluk, továbbra is az övék a legnagyobb utazási kínálat Európában. „Úgy látjuk, hogy az emberek szeretnének utazni, a foglalások elsősorban a bizonytalanság miatt maradnak el" – osztotta meg véleményét a szakember.

 

ETI

Az ETI-t különösen rosszul érintette a pandémia első hulláma: a tavasszal heti 3-5, majd májustól heti 7 charterjáratot üzemeltető (illetve ezt tervező) irodának a határzár bejelentésekor több száz utasa tartózkodott Egyiptomban, és több ezer, már befizetett ügyfelük várta 1-2 héten belül az indulást.

Az egyiptomi légtér július elsejei megnyitása utasaikban és bennük is új reményeket ébresztett, ez azonban gyorsan szertefoszlott: július közepén újraindították chartereiket, azonban szinte ezzel egy időben Egyiptomot a piros zónába sorolta, majd az utazásra nem javasolt országgá minősítette a Külügyminisztérium, ami az ide foglalt utak kötbérmentes lemondását tette lehetővé.

„A részvételi díjak visszafizetése viszont komoly likviditási nehézségeket okozott irodánknak, a követelések rendezése a mai napig tart. Bevételünk nagyon kevés, tulajdonképpen egész nap panaszkezeléssel és az utaskövetelések rendezésével járó ügyintézéssel foglalkozunk" – közölte lapunkkal Kerekes Gábor irodavezető.

Bizakodásra ad okot, hogy aki szeretne, most is elutazhat velük Egyiptomba: Kolozsvárról, Katowicéből, Varsóból üzemel charterjáratuk, az első két helyszínt meglepően sok magyar választja indulási állomásként. November 6-ától pedig menetrend szerinti járatokkal Budapestről is elindították egyiptomi programjaikat.

A 2021-es évre mindhárom üdülőterületre meghirdették chartereiket, elindultak a foglalások, de az idei év tapasztalata alapján csak óvatosan tervezni, és bizakodni tudnak. Az Egypt Air november 28-án induló, Hurghada és Budapest közötti, közvetlen járatával kapcsolatban a két cég megkezdte a tárgyalásokat. (A  járat sikeres elindulásáról itt írtunka szerk.)

„A követelések mielőbbi rendezése mellett a legfontosabb célunk, hogy – amint a helyzet lehetővé teszi – készen álljunk az indulásra. Kollégáink ugyan részmunkaidőben dolgoznak, de senkit nem kellett elküldenünk, így az újraindulást olajozott csapattal tudjuk majd levezényelni" – beszélt reményeiről a szakember.

Üdülőkomplexumok Hurghadán – november végétől Budapestről közvetlen járatot indított ide az Egypt Air

Fotó: 123rf.com

Tensi Holiday

Az egzotikus utak erősödésének köszönhetően januárban és februárban majdnem 20 százalékos növekedést ért el a Tensi Utazási Iroda, március óta viszont jelképes a forgalmuk, törzscsapatuk csökkentett munkaidőben, részben otthonról dolgozik. Ügyfélszolgálati irodájuk nyitva van, de költségeiket minimálisra csökkentették.

„Számos egzotikus nyaralóhely újranyitja kapuit, van is rá érdeklődés és foglalás, de mi a jövő nyárig nem várunk komoly javulást. Elsősorban egyéni utasokra számítunk. A csoportos körutakból jóval kevesebbet szervezünk, és leginkább a jövő év második felére koncentrálunk. Így aztán katalógust az idei télre nem jelentetünk meg, a szervezett utakat a weboldalunkon, hírlevélben és online csatornákon kommunikáljuk.

A jellemzően tengerparti pihenést vagy egyéni városlátogatást kereső egyéni utasoknak személyre szabjuk az utazást: foglalunk repülőjegyet, ajánlunk bevált szállodákat, megadva a választás szabadságát. Irodánk újdonsága az „Utazzon rugalmasan, biztonságban!" koncepció: segítjük az utasokat abban, hogy rugalmasan lemondható (vagy módosítható) repülőjegyet, szállást foglaljanak, figyelemmel kísérjük a járványügyi előírásokat, szükség esetén értesítést és alternatív utazási lehetőségeket küldünk" – nyilatkozta lapunknak Tarnóczi Barna értékesítési igazgató.

A cég stratégiai üzletága a tengeri hajóutak értékesítése. Őszre több nagy európai hajótársaság újraindult, óriási akciókkal csábít, a jövő tavaszi-nyári és őszi időszakra érkeznek is a foglalások.

Sí árualapjuk a külföldi egyéni síutak és a síoktatással kombinált családi sítúrák mellett hazai terepekre szervezett ajánlatokkal egészült ki. Belföldi konferenciákra, továbbképzésekre is van náluk kereslet.

„Szerencsés helyzetben vagyunk, cégcsoportunk több lábon áll és nagy beszállítói háttérrel rendelkezik. Felesleges kapacitásunkat le tudtuk kötni egészségügyi védőfelszerelések forgalmazásával, valamint komplex megoldást nyújtunk cégeknek a fertőtlenítéstől az antigén gyorsteszttel történő kihelyezett szűrésig" – tette hozzá a szakember.

 

IBUSZ Utazási Irodák Kft.

„A kiutaztatás terén az év első 9 hónapjában mintegy 80 százalékos a visszaesés a tavalyi évhez képest, céges utaztatásunk és a rendezvényszervezésünk időarányosan szintén 80 százalékkal zsugorodott. Hiába értünk el belföldi viszonylatban szeptember végéig 12 százalékos növekedést, az összes forgalom visszaesése drasztikus költségcsökkentést tett szükségessé: jelentős mértékű létszámleépítés mellett, irodáinkat sok esetben csökkentett nyitvatartással, részmunkaidős kollégák foglalkoztatásával üzemeltettük, néhány irodánkat véglegesen bezártuk. Beruházásainkat leállítottuk, marketing- és egyéb költségeinket befagyasztottuk. Nagyon bízunk az állami támogatások újbóli bevezetésében, ezek hiányában további, drasztikus költségcsökkentésre lesz szükség" – vont mérleget az idei évről és az előttük álló lehetőségekről Komora Zoltán vezérigazgató-helyettes.

Úgy véli, a jelenlegi utaztatási kilátások sem biztatóak: bár előkészítették őszi, téli utazási csomagjaikat, és bármelyik pillanatban készek a programok levezénylésére, a jelenlegi helyzetben ezek indítására nem látnak esélyt.2021-re az idei évre eredetileg programozott területeken ugyanazokat a kapacitásokat kötötték le, ugyanakkor attraktív, új területeket is bekapcsolnak majd kínálatukba. „Abban bízunk, hogy a jövő évi szezon már kedvezően alakul. Árualapunk most jelentős előfoglalási kedvezménnyel foglalható, érkeznek is szép számmal foglalások" – hangsúlyozta a szakember. Az IBUSZ-nál egyébként az idei foglalással rendelkező utasok közül több mint 20 ezer fő állt el az utazástól, 10 százalékuk eleve átfoglalt 2021-re, további 10 százalékuk pedig a voucheres visszatérítést választotta.

 

SZERVIZ Iroda

„28 éves fennállásunk legnehezebb évét éljük. Az első hullám idején igénybe vettük a 3 hónapos munkahely-megőrző támogatást és járulékmentességet, de ez csupán rövid levegővételt jelentett. Mostanra teljesen feléltük tartalékainkat" – nyilatkozta lapunknak a miskolci székhelyű társaság ügyvezetője, Ócsai Ágnes.

Működési költségeiket minimálisra csökkentették, átmeneti jelleggel rendszerhasználatokat függesztettek fel. Irodájuk rövidített nyitva tartással működik, a dolgozók munkaidejét és a béreket is meg kellett vágniuk. Már az első hullám kezdetekor, a nyári szezonra bővítették az online foglalható belföldi kínálatot, de ez nem ellensúlyozza a kieső forgalmat. Az utazásszervezés, -közvetítés mellett kongresszusok szervezésével is foglalkoznak, a pandémia miatt azonban ezeket a rendezvényeket is törölték. Árbevételük jelenleg nulla, a télre vonatkozóan sem látnak semmi biztatót.

„Nagy szükségünk lenne a kormány részéről további segítségre, a munkahelymegőrző támogatásra és a járulékmentességre vonatkozóan, a többi környező országhoz hasonlóan" – adott hangot véleményének a szakember. (A cikk megjelenése után jelentette be a kormány, hogy az utazásszervezőkre és utazásközvetítőkre is kiterjeszti a bértámogatásta szerk.)

Katalógust nem jelentetnek meg, de a 2021-es árualap feltöltése már megtörtént és foglalható. Saját szervezésben továbbra is kínálják az Egyesült Államok, Kanada turisztikai látnivalóit.

 

1000 Út Utazási Iroda

Többségében nem európai körutazásokat szervez, így március közepe óta nem tudott csoportokat indítani, vagyis a tervezett forgalomnak csak kis részét tudta megvalósítani az 1000 Út Utazási Iroda. A munkatársak számát csökkenteni kényszerültek, az utazásszervezés helyett más tevékenységeket – fejlesztés, marketing – hoztak előtérbe, illetve új belföldi programokat indítottak.

„Úgy vélem, hogy télen inkább egzotikus egyéni utazókra számíthatunk a belföldi programok és rendezvények mellett" – beszélt várakozásaikról Gorszkij Jaroszlav irodavezető. November folyamán elektronikus katalógust jelentetnek meg, jövő évi útjaik már most foglalhatók honlapjukon. Utasaik közül sokan foglalták át ellehetetlenült utazásukat 2021-re, az utazási utalványt szintén szép számmal választották.„Az újonnan bevezetett belföldi programok nem képesek ellensúlyozni a kiesett forgalmat, hiszen a korábban átlagosan fejenként 500 ezer forintos utakat nem lehet egy szinten említeni a havi 1-2 alkalommal induló, fejenként 50-60 ezer forintos belföldi utazásokkal" – zárta szavait a szakember.

 

Z(s)eppelin

A szükséges átalakítások után a Z(s)eppelin irodája napi 8 órában, folyamatosan nyitva tart. Június elején elsőként belföldi programjaikat indították újra, majd júliusban és augusztusban külföldi csoportjaik is átlépték a határt. Augusztus közepén egy időben 10 csoportjuk volt úton.

„Szeptembertől a kieső külföldi forgalom ellensúlyozására számos új, belföldi programot hirdettünk, amire nagy az érdeklődés, adventi, karácsonyi és szilveszteri belföldi útjainkra folyamatosak a foglalások. Ennek köszönhető, hogy az idén megháromszorozódott a belföldi útjainkat választók száma. A pénzvisszafizetés helyett több törzsutasunk a vouchert választotta" – nyilatkozta Zsebők Tamás irodavezető.

A téli időszakra számos belföldi ajánlattal állnak az utasaik rendelkezésére, közben a 2021. évi árualap véglegesítésén dolgoznak, ennek értékesítését a szokottnál korábban, januárban szeretnék megkezdeni. Számos újdonságot tartalmazó nyári-őszi katalógusuk megjelenését is erre időszakra tervezik.

 

Fehérvár Travel

„Erős volt az évkezdés: február közepén megjelent nyári katalógusunk árulapjára március elejéig minden eddiginél több foglalás érkezett. A határok lezárása miatt azonban minden megváltozott, egyszerre kellett gondoskodni csoportjaink biztonságos hazajuttatásáról, valamint a foglalások helyébe érkező nagyszámú lemondás és átjelentkezés feldolgozásáról" – emlékezett vissza Ribi Péter ügyvezető.

A nyár közepétől aztán újra több tucat csoportjuk futott, sőt két csoport még szeptemberben, a hazaérkezéskor várható biztos karantén tudatában is elindult. Elfogadható kereslet mutatkozott a szeptemberi és októberi utazásokra is, de a határzár, illetve a hazaérkezéskor várható karantén újabb lemondási hullámot eredményezett.

A nehézségek ellenére Fehérvár Travelnél elbocsátásokra nem került sor, a munkaidőket lerövidítették és széthúzták. Törzsutasaik közül sokan választották az utazási utalványban való visszatérítés lehetőségét. Májusban kiváltották a belföldi utazások szervezésére feljogosító engedélyt, a július elejétől indított egy-, illetve többnapos hazai programok kedvező fogadtatásra találtak törzsközönségük körében.

Ribi Péter fontosnak tartja kiemelni: a belföldi programok a korábbi években megszokott árbevételnek ugyan csak pár százalékát hozzák, de munkát adnak az irodában dolgozóknak, buszvezetőknek, idegenvezetőknek.

Szeptember közepén megjelentették a 2020/21-es téli szezonra összeállított katalógusukat, sokféle autóbuszos utazással az adventi, szilveszteri és karneváli időszakban, egzotikus utazásokkal a februártól áprilisig terjedő periódusban. Utasaik bíznak a járványhelyzet javulásában: egyes egzotikus tavaszi utazásaik már megteltek.

A várhatóan február közepén megjelenő, nyári katalógus – mely idén először belföldi ajánlatokat is tartalmaz majd – árualapjára a megszokott módon decembertől előjelentkezési lehetőséget biztosítanak, a kora tavaszi európai utazások meghirdetése január első felében várható.

Számos utazási vállalkozás kényszerült leépítésre, illetve irodái egy részének bezárására. A kisebb irodák egy része már csak otthonról dolgozik

Fotó: 123rf

ProkoTravel

„Az idei év előfoglalásai a vírus előtti időszakban kimagasló forgalmat prognosztizáltak, az utazások döntő része azonban nem tudott megvalósulni. A nyár második fele bizonyította, hogy az utazási kedv nem csökkent: ebben az időszakban számos utunkat közel maximális létszámmal tudtuk elindítani, sőt sok esetben pluszidőpontokat hirdettünk meg. Szeptemberben ismét telt házas csoportokkal indultunk volna" – válaszolt megkeresésünkre Prónay Gyula, a ProkoTravel ügyvezetője, hozzátéve, hogy a nyári szezonjuk forgalma ettől függetlenül jócskán elmaradt egy „normál" főszezonétól. Szép számmal vannak voucherrel rendelkező utasaik, elsősorban a törzsutasok választották ezt a lehetőséget.

A téli szezonra 1-1 alkalommal meghirdetett adventi utakkal, 3 szilveszteri programmal készülnek, idén először 3 belföldi adventi ajánlatot kínálnak. Tavaszi útjaik időpontjai már elérhetők weboldalukon, elindult az előzetes helyfoglalás, a lista folyamatosan bővül. Zajlanak a 2021-es nyári szezon előkészületei, az értékesítés vélhetően még 2020-ban megkezdődik. Az évi két katalógus helyett egy összevont, 2021. tavasz-nyár-ősz ajánlatait tartalmazó programfüzettel készülnek, mely külföldi programjaik mellett a belföldi körutazásokat is tartalmazza.

 

Haris Travel Club

A Haris Travel Club a többi piaci szereplővel egyetemben bízik a turizmus helyreállásában. „Jelenleg elsősorban belföldi programokat értékesítünk, és – mivel az utazási lehetőségek aligha fognak javulni az előttünk álló egy-két hónapban – érdemi téli szezonra sem lehet számítani. Ugyanakkor folyamatosan készül a jövő évi árualap, és örvendetes, hogy a 2021-es esztendővel már számolnak az utasaink és megindultak a foglalások is" – tájékoztatta lapunkat Haris Richárd ügyvezető.

 

GRUBER Travel

„Rengeteg munkával, vagyis rengeteg pluszmunkával vészeltük át eddig az évet, hiszen egy foglaláshoz átlagosan háromszor-négyszer kellett hozzányúlnunk. Mindeközben a jutalékból származó bevételünk drasztikusan, a korábbi egytizedére esett vissza, hiszen nagyon kevés utasunk tudott valóban elutazni" – nyilatkozta lapunknak Gruber Csaba tulajdonos-ügyvezető, hozzátéve, hogy hiába vannak jelenleg is foglalásaik, az állomány értéke nem releváns, hiszen az utak megvalósulása erősen kétséges.

A szakember nem tagadja azt sem, hogy a kényszerű költségminimalizálás drasztikus lépéseket követelt: munkatársaik számát a harmadára csökkentették, 6 irodából hármat bezártak. A maradék 3 nyitva, de a forgalmuk minimális. A GRUBER Travel Kft. és a tulajdonában álló cégek több lábon állnak, nincsenek anyagi gondjaik és hitelük sem – hangsúlyozta Gruber Csaba.

„24 éve becsülettel értékesítjük az utazásokat, de a jelen helyzetben sem én, sem a munkatársaim nem tudnak meggyőződéssel értékesíteni. Sorra hívnak bennünket törzsutasaink, de nem tudjuk megnyugtatni őket, csak bizakodunk, hogy szép lassan zöldre váltanak az országok és újra lehet utazni" – vélekedik a szakember, aki szerint 2-3 évre biztosan szükség lesz a szektor regenerálódásához.

A teljes bizonytalanság ráadásul felőrli az irodákat. „Mindenki igyekszik megmenteni a saját cégét, de nem tudni, mit hoz a holnap, s hogy ilyen körülmények között meddig érdemes fenntartani, finanszírozni a vállalkozásokat. Tavaszig nem érdemes komoly számokban bízni, de jövő júniusban talán lesznek tényleges elutazott utasaink és ténylegesen kifizetett jutalékaink" – zárta szavait a szakember.

 

Invia.hu

A tavalyi évhez képest jelentősen csökkent az Invia.hu idei forgalma. Tavasszal ugyan pozitívak voltak és tervezték a nyarat, de az újabb szigorítások és az állami támogatások megszűnése után lépniük kellett, fájdalmas döntést hozva többek között a munkaerő csökkentéséről.

„Piacvezető utazásközvetítőként hosszú távon tervezünk, átmeneti időszaknak tartjuk a mostanit, amihez nehéz döntések meghozatala is hozzátartozott. Hisszük, hogy ezek eredményét látni fogjuk a jövőben" – válaszolta kérdésünkre Zakar Jozef cégvezető.

Az iroda a jelenlegi piaci helyzethez igazodva erősítette belföldi árualapját és az ehhez szükséges hátteret. A téli szezonban utasaik Egyiptom mellett jellemzően a távoli desztinációkat keresik, amint a korlátozások megengedik, készen állnak az igények azonnali kiszolgálására.

2021-re készülve a fejlesztéseket nem állították le, hogy az újraindulásnál maximális támogatást tudjanak biztosítani franchise-irodáik számára.

„Az előfoglalás több partnerünk kínálatából megkezdődött, utasaink érdeklődnek, várják kedvenc desztinációjuk, utazásszervezőjük kínálatának megjelenését. Ahogy korábban, most is kiemelt figyelmet szentelünk a „first minute" időszaknak, és alig várjuk, hogy újra folyamatosan csörögjenek telefonjaink" – fejezte ki reményét a cégvezető.

*

A cikkben szereplő információk a november végi állapotot tükrözik, mivel írásunk eredetileg a Turizmus.com Magazin 2020. november-decemberi számában jelent meg.