Lemondott a veszteséges Tarom vezérigazgatója

Forrás: turizmus.com

 2017. augusztus 21. 13:45

Benyújtotta lemondását a veszteségesen működő román állami légi társaság vezérigazgatója, miután román miniszterelnök elrendelte a kormány ellenőrző testületének vizsgálatát a vállalatnál.

A román média arról számolt be, hogy a februárban kinevezett Eugen Davidoiu kijelentette: "elege van mindenből", és lemond tisztségéről. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy pénteken Mihai Tudose miniszterelnök a kormány ülésének nyilvános részén megdorgálta Razvan Cuc közlekedési minisztert, amiért nemrég meghosszabbította négy hónappal Davidoiu mandátumát a légitársaság élén.

A kormányfőnél az verte ki a biztosítékot, hogy az idei első fél évben a Tarom 104 millió lej (6,8 milliárd forint) veszteséget halmozott fel.

Az idei első fél évben 104 millió lej (6,8 milliárd forint) veszteséget halmozott fel a Tarom

Fotó: foter.ro

A Ziarul Financiar című gazdasági újság szerint a mintegy kétezer alkalmazottat foglalkoztató légitársaság 2009 óta összesen 1,4 milliárd lej (92,4 milliárd forint) veszteséget halmozott fel, miután kudarcot vallott az a terv, hogy versenyszférából érkezett menedzser tegyen rendet a vállalat pénzügyeiben. Ezt a tervet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kényszerítette Romániára, és az állami vállalatok közül elsőként a Taromnál próbálta ki Bukarest. Az így alkalmazott belga Christian Heinzmannt 2016-ban váltották le a vezérigazgatói tisztségből, miután négy évig vezette a Taromot.

Romániában évről évre dinamikusan nő a légi közlekedési piac, tavaly összesen 16,4 milliónyian utaztak repülővel a Romániát érintő valamennyi járaton. A Tarom 2011-ig piacvezető volt az utas számot tekintve, ezt a pozíciót elvesztette a Wizz Airrel szemben, tavaly pedig a Blue Air román diszkont-légitársaság is megelőzte.