Lendületes megújulás a Cartournál

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2015. december 14. 13:54

Úgy tűnik, jó döntést hozott a Cartour vezetése, amikor alig másfél éve erőteljes profilbővítésbe és technológiaváltásba kezdett. Az utazási iroda 2015 végére megduplázza tavalyi, 800 millió forintos forgalmát, ami már megközelíti a válság előtti forgalmi adatokat.

Bajna Gábor ügyvezető szerint a sikerhez ugyanakkor a pénzügyi válság kirobbanását követő évek sziszifuszi munkája is kellett, amelynek eredménye mostanában kezd beérni.

A válság a legtöbb fronton visszaesést hozott a cég forgalmában. Jelentős veszteséget kellett elszenvedniük a körutak értékesítésében, a beutaztatásban, a viszonteladásban, a belföldi szálláshely-közvetítésben (itt főleg az internetes közvetítők és kuponos cégek miatt), valamint corporate területen is, sőt még a síutak addig növekvő eladási mutatóit sem kímélték a negatív folyamatok. A válság időszakában az iroda hagyományos üzletágai, a síutak és a saját szálláshelyek értékesítése prosperált stabil lábként.

A megújulást célzó konkrét intézkedések másfél évvel ezelőtt indultak el, amikor a horvátországinfo.hu online iroda üzemeltetői Angi Anita vezetésével beolvadtak a cégbe. Ezzel sikerült egy merőben új szemléletet és erős adriai termékkínálatot hozni a Cartour profiljába, és ellensúlyozni a téli dominanciát. Emellett egy új balatoni és egy budapesti szálláshellyel bővítették a saját üzemeltetésű szálláshely-üzletágat. A piaci trendekre reagálva a közelmúltban továbbfejlesztették az autós nyaralások kínálatát, ugyanis többek között az Adriagate online foglalási rendszer magyarországi képviseletét is az utazási iroda látja el ezentúl. A 2016 nyári időszakra Adria-szerte több ezer apartmant és hotelt tudnak kínálni viszonteladóiknak és utasaiknak, Rimintől Ulcinjig.

Újabb lendületet hozott az utazási iroda életébe a tevékenységét beszüntető QuaesTourtól átigazolt 22 munkatárs, köztük az új üzletági referens, a profi értékesítők és az online fejlesztésben és vállalatirányítási rendszerek bevezetésében jártas kollégák. Az integrálási folyamattal egy időben a magyarországi tour operatorok is szorosabbra fűzték kapcsolatukat a Cartourral. Az ország13 pontján található hálózati irodák mellett az elkövetkező időszakban újabb, már működő vidéki és budapesti értékesítő irodákat venne át a cégvezetés.

Új, egzotikus utak és körutak iránt felelős referensüknek, az ugyancsak volt QuaesTouros Tóth Évának is köszönhetően a Cartour a saját szervezésű egzotikus utakat is kínálata domináns részévé tette, Bajna Gábor szerint ugyanis a piac most fogadóképes a hasonló, jól pozicionált termékekre.

Az utaztató három új irodát is nyitott Kecskeméten, Nyíregyházán és Kaposváron. A bővülő hálózat, az új szemléletű vállalatirányítás és a 21. század kihívásainak megfelelő informatikai fejlesztések meghozták eredményüket. A forgalom 2015. évben meredeken nőtt, a nyári időszakban a tavalyi duplája volt, egyes üzletágak megháromszorozták forgalmukat, ugyanakkor  jó eredményeket hozott a saját szervezés és a szálláshely-üzemeltetés is, és növekedésnek indult a corporate és a beutazó forgalom is.

A jövőbeni terveket illetően a Cartour vezetősége a további informatikai fejlesztésekre, magyar nyelvű könnyen kezelhető partner felületek kialakítására, termékpalettájának bővítésére és korszerűsítésére koncentrál, 24 órás partner- és utasbarát ügyfélszolgálattal.