Lengyel kézben a Baltikum legnagyobb utazási irodája

Forrás: turizmus.com

 2017. június 30. 11:20

Az Enterprise Investors (EI) által kezelt Polish Enterprise Fund VI magántőke-befektetési alap (PEF VI) szándéknyilatkozatot írt alá a Novaturasban, a Baltikum legnagyobb utazásszervező irodájában birtokolt teljes részesedésének eladásáról.

A vevő az Itaka Holdings, Lengyelország legnagyobb utazásszervezője, amely a kelet-közép-európai turisztikai piacon is kiemelkedő szerepet tölt be. Az ügylet értékét nem hozták nyilvánosságra.  A tranzakcióhoz még meg kell szerezni a litván versenyhatóság engedélyét.

A PEF VI 2007-ben 40 millió euróért vásárolta meg a Novaturas 71%-át, befektetve a társaság további növekedésébe. A Novaturas jelenleg Litvánia, Lettország és Észtország első számú utazásszervezője.


Megbízhatósága és hírneve, valamint a balti államok kedvező makrogazdasági pozíciója és fogyasztásnövekedése révén a Novaturas piacvezető pozícióra tett szert a régióban. A társaság sokféle terméket kínál, köztük nyaralási csomagokat, városnézéseket és sítúrákat. Kiterjedt hálózata számos népszerű nyaralóhelyet fed le, egyebek mellett Törökországban, Spanyolországban, a Kanári-szigeteken és Görögországban, valamint Olaszország és Franciaország síparadicsomaiban. 2016-ban a Novaturas árbevétele elérte a 102 millió eurót.


Az Itaka a lengyel idegenforgalmi piacon egyértelműen piacvezető pozíciót tölt be, ugyanakkor a kelet-közép-európai régió legnagyobb utazásszervezője is. Huszonnyolc éves működése alatt a társaság gyakran elsőként vezetett be új, innovatív termékeket a fejlődő lengyel turisztikai piacon. Az Itaka a lengyel piacon betöltött vezető szerepét a cég 2016-os üzleti évének eredményei is alátámasztják: az árbevétel 815 milliárd zlotyi, a konszolidált bruttó nyereség 64 millió zlotyi volt és az év során 637 ezer ügyfelet szolgáltak ki. Az Itaka 170 utazási irodából álló láncot üzemeltet Lengyelországban és 3 utazási irodát külföldön, valamint több mint 1000 utazásközvetítő ügynökséggel áll kapcsolatban.


Az Enterprise Investors Kelet-Közép-Európa legnagyobb magántőke-társaságainak egyike. Az 1990 óta aktív cég nyolc alapot indított útjára, összesen 2 milliárd euró feletti tőkével. Ezek az alapok 1,7 milliárd eurót fektettek különféle iparágak 137 vállalatába. Az Enterprise Investors eddig 123 cégből szállt ki, összesen mintegy 3,4 milliárd euró bruttó bevétellel.