Levendula és jázmin egy bécsi villamosmegálló tetején

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 04. 14:32

Folyamatosan zöldíti az osztrák főváros a villamos- és buszmegállókat, hogy a melegben való várakozás kellemesebben teljen. Egy kísérleti projekt keretében a Parlamenttel szembeni villamosváró most ráadásul díszbe öltözik: virágok kerülnek a hátuljára és a tetejére is.

A hősziget-jelenség csökkentése érdekében Bécs már korábban is alkalmazott zöldítési és árnyékolási technikákat a villamos- és buszmegállóknál. 2019-ben például kísérleti jelleggel öt utasvárót futtattak be vadszőlővel, illetve sok helyen zöldhomlokzattal tették kellemesebbé a járművekre való várakozást.

A Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien most egy még színesebb megoldással díszíti a várakozó helyeket. Egy kísérleti projekt keretében először kerülnek színes virágok nemcsak a megálló hátuljára, de a tetejére is. A Parlamenttel szembeni villamosvárón virágok illatoznak majd és adnak jótékony árnyékot a hűsölni vágyó utasoknak – tájékoztatott Bécs Város Külképviseleti Irodája.

A Wiener Linien új kísérleti projektje, virágos villamosmegálló a bécsi Parlamenttel szemben (látványterv)

Fotó: Hartung Architekturbuero

A virágos tető gondolata egy pályázat alapján született. Az "Innovációt Támogató Közbeszerzések" program keretében ötletpályázatot írtak ki zöldítési technikákra, melyet végül a Hartung Architekturbüro építésziroda nyert meg. Olyan megoldásra volt szükség, ami nemcsak szép, de fenntartható, könnyen karbantartható és hatékony is.A megálló tetején 16 különböző virág lesz, többek között levendula, téli jázmin, de szép lila virágú bunkós hagyma és lonc is. Az öntözésről egy beépített esővízgyűjtő tartály gondoskodik. A virágos megálló szeptember közepére készül el.