Lezárták a ferihegyi II. futópályát

Forrás: turizmus.com

 2019. április 24. 15:04

Több mint egymilliárd forintos fejlesztés miatt, várhatóan június közepéig egypályás üzemben működik a repülőtér - tájékoztatott a Budapest Airport.

Az új műszeres leszállító berendezés (ILS, vagyis Instrument Landing System) telepítéséhez és beüzemeléséhez körülbelül nyolchetes pályazárra van szükség a II. futópályán. Ez alatt az idő alatt nemcsak az új berendezést építik ki, hanem elvégeznek egy sor olyan karbantartási és javítási munkát, amit csak pályazár mellett lehet megvalósítani. Egyebek mellett kicserélik a futópálya betonjába és szélére épített pályafényeket, kijavítják a beton apróbb hibáit, befejezik a dilatációs hézagokat kitöltő anyag cseréjét korszerűbb műgyanta alapúra, kicserélnek 121 vízelvezető betonaknát a pálya mellett és az elektromos kábeleket is felújítják. A felújítás teljes költsége eléri az 1,3 milliárd forintot.

A II. futópálya zárása miatt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren két hónapig csak a 3 kilométer hosszú I. futópálya lesz használatban. Ez nem okoz változást a budapesti kerületek feletti forgalomban, Vecsés  felett viszont átmenetileg megnő a légiforgalom.

A II. kifutópálya az Alpha 8-9 gurulóúttal

Fotó: Budapest Airport

Az új műszeres leszállító berendezés (ILS, vagyis Instrument Landing System) a legszigorúbb nemzetközi előírásoknak is megfelel majd, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 15 méteres függőleges és 50 méteres vízszintes látótávolság mellett is lehet fogadni és indítani a repülőgépeket, akár sűrű ködben, esőben, havazásban vagy sötétben. Ennek alapján a budapesti repülőtér is teljesíti az ún. CAT IIIB műszeres megközelítésre vonatkozó nemzetközi előírásokat, amelyek alapján a fenti paraméterek szerint érkezhetnek és indulhatnak a repülőgépek Budapestről – vagyis még biztonságosabb lesz a repülés.

„A munkák elvégzését követően még biztonságosabb lesz a repülési üzem Budapesten, hiszen a 2015-ben megkezdett fejlesztési program lezárását követően a budapesti légikikötő valamennyi megközelítési iránya a legmodernebb műszeres leszállító rendszerrel rendelkezik majd”– jegyezte meg Eiszrich László, a Budapest Airport Műszaki Központjának vezetője.