Lezárult a GYSEV egymilliárdos vasútbiztonsági fejlesztésének első szakasza

 2013. augusztus 28. 17:08

Jelentős vasútbiztonsági beruházásokat fejezett be vonalain a GYSEV Zrt. közlekedésbiztonsági projektjének első szakaszában. A 982 millió forintba kerülő projektet teljes egészében az Európai Unió támogatásából finanszírozza a társaság, amely a beruházásoktól a biztonság növekedését várja.

A projekt első szakaszában 22 helyszínen a hagyományos Fresnel optikákhoz képest erősebben világító, így jobban látható LED-es fényforrásokat építettek be a fénysorompókba. A LED-es technológia ugyanis nem csupán hosszabb élettartamú, de teljes egészében kiszűri a napsugárzás okozta hamis fényhatást, ezzel elősegíti a jobb, nagyobb távolságból is biztosított láthatóságot. Ezek az optikák jobban ellenállnak a sérüléseknek is, hiszen a fedőlap törhetetlen műanyagból készült.

Szintén a projekt első szakaszának részeként 8 helyszínen korszerű félcsapórudakkal egészítették ki a fénysorompókat, amelyek így már fél úttestet elzáró fizikai akadályt jelentenek a vasúti átjárókban. A csapórudakat azonban elég gyakran törik le a figyelmetlen gépjárművezetők, ezért három helyszínen ún. videótanú rendszert is telepítettek a szakemberek, hogy a beépített kamerák segítségével visszakereshetőek legyenek a kárt okozó járművek.

A projekt keretében a legtöbb fejlesztés a Győr és Fertőszentmiklós között valósult meg. A fejlesztésnek köszönhetően a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vonal mellett már ezen a szakaszon is valamennyi fénysorompó LED-es optikával működik.

A projekt támogatási szerződését még 2012-ben írta alá a GYSEV Zrt. Az előkészítési munkák után a kivitelezést ez év április közepén kezdte meg a nyílt közbeszerzési eljáráson nyertes cég.

A projekt következő eleme a járműdiagnosztikai eszközök telepítése. A kivitelezési munkálatok a szükséges szerződések megkötése után, várhatóan ősszel indulnak.