Lezárult a MIe alapozási időszaka

Forrás: turizmus.com

 2017. április 07. 09:56

Az éves közgyűlésen a tagság elfogadta az SZMSZ-t, az Etikai Kódexet, jóváhagyta a 2017-es költségvetést, illetve megalakultak a különböző bizottságok és szekciók.
Március 30-án az immár több mint száz taggal rendelkező Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIe) megtartotta éves nagy közgyűlését. Helyszínül Németh György, a Legenda Kft. igazgatójának meghívására a Legenda egyik hajója szolgált.

Mle elnökség

Fotó: Mle

Címszavakban a közgyűlésen elhangzottakról, eddigi eredményeikről:

  • A MIe aktívan lobbizik és tárgyal a törvényalkotókkal, kormányzati szervezetekkel a jogosulatlan idegenvezetéssel kapcsolatos ellenőrzések és szankciók ügyében.
  • Az egyesület ez év márciusában belépett és társult tagja lett az Európai Idegenvezetők Szövetségének (FEG – European Federation of Tourist Guide Association). Magyarország a FEG megalakulása óta (1983) még soha nem volt tagja a szervezetnek.
  • A MIe együttműködési szerződéseket köt regionális turisztikai szervezetekkel, ezzel is több munkalehetőséget biztosítva tagjainak. Ilyen lehetőséget nyújt például a győri Európai  Ifjúsági Olimpiai Fesztivál.


  • A nyelvi továbbképzésekkel kapcsolatos pozitív visszajelzések alapján ősszel az egyesület folytatni kívánja nyelvtanfolyamait alap- és speciális tematikával
  • A MIe egész évben hirdeti és szervezi tanulmányútjait, melyek többek között a Zsinagógát, a Zeneakadémiát, a Bazilikát, Visegrád és Esztergom nevezetességeit, Pozsonyt, a Menhely-alapítványt és Fiumei sírkertet érinti. Ezeken a programokon az elmúlt néhány hónapban több mint félezer kollégájuk vett részt.
  • Az egyesületben folyamatosan dolgoznak a kezdő idegenvezetők hospitálási rendszerének kialakításán, hogy minél hatékonyabban tudják segíteni az utánpótlás beilleszkedését a szakmába.
  • Ígéretük szerint, tagjaik véleményét kikérve a közeljövőben közzéteszik az idegenvezetői munkadíjra vonatkozó bérminimum ajánlásait beutazó, kiutazó és telepített idegenvezetői kategóriákban.

 

Az egyesület alapozását követő időszak a további építésről, bővítésről és a kitűzött célok megvalósításáról szól majd. Ennek érdekében a közgyűlés megalakított néhány, a haladáshoz és a továbblépéshez elengedhetetlen bizottságot és szekciót.