LOT: komoly átszervezés és bővülő hálózat

Szerző: Horváth Ágnes

Forrás: turizmus.com

 2015. december 03. 14:30

A lengyel légitársaság ambíciózus terveket sző: ötéves programjának végén duplájára szeretné növelni flottáját és 40 százalékkal az elérhető célállomások körét, természetesen dinamikusan bővülő utasszám mellett. Ennek érdekében már most új desztinációkra indulnak gépei.

Január 13-án debütál a LOT legújabb hosszú távú járata Tokió-Narita felé, ezt majd szeptemberben Szöul követi, így New York, Chicago, Toronto, Peking mellett két ázsiai városba is repülnek a Boeing 787 Dreamlinerek, amelyeknek egyébként a LOT volt az első megrendelője. A modern gépek számos kényelmi funkció mellett három osztályt kínálnak, a businessen 18, a premium economyn 21, a turistán 230 üléssel, a Japánba közlekedő járatokon a távol-keleti piac igényeire szabott szolgáltatásokkal, többek közt japán stewardesekkel és check-in pultosokkal, valamint szórakoztató rendszerrel – mondta el Elzbieta Borzon, a LOT budapesti képviselője december 3-i sajtótájékoztatóján.

 

A tokiói járat a magyar piacnak is jó hír, hiszen segítségével a LOT nyújtja a leggyorsabb menetidőt, átszállással együtt 12 és fél órát (visszafele 13 órát) a két város között, ráadásul igen kedvező árakon. A gyors átszállás a varsói repülőtérnek köszönhető, amely hatékony elrendezésének köszönhetően mindössze 30 perces transzferidővel fogad átszálló utasokat (akik egyébként a LOT utazóközönségének csaknem felét adják).

Varsóba egyébként jelenleg szezontól függően heti 24-28 járat közlekedik Budapestről, hetente 3500 ülés kínálva, az útvonalon évente 120-130 ezren utaznak. A lengyel főváros hub-szerepének erősítése is a LOT céljai között szerepel, ezért 11 új európai várossal bővül a kínálat, ezek között „visszatérő" célállomások is szerepelnek. Mindemellett a LOT hét lengyel városba is menetrend szerint közlekedik, és számos további belföldi célpontra buszos eljutást biztosít.

 

A csütörtöki sajtótájékoztatón részt vevő Adrian Kubicki, a LOT szóvivője rámutatott: idén ugyan az átszervezések miatt négy és fél millióra csökkent utasszámuk, jövőre azonban ötmilliót várnak, és ezt tovább kívánják növelni. Az új gépek beszerzéséről jövő évben születik döntés, de a korábban megrendelt hat Dreamlinert folyamatosan szállítja le nekik a gyártó. Ami pedig az állami kézben lévő légitársaság privatizációját illeti, számos megoldás születhet, de még várnak arra az erős partnerre, akivel véghez tudják vinni növekedési terveiket.

Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési vezetője elmondta: az 1929-ben alapított légitársaság 1938 óta közlekedik Budapestre, és jelenlétével komolyan hozzájárult a repülőtér sikereihez. A budapesti légikikötőben egyébként a tervek szerint a jövő héten ünneplik a 10 milliomodik utast, így az utasforgalom idén az európai átlagot messze meghaladó, 13 százalékos bővülést mutat. A repülőtér vezetői ezért további fejlesztéseket terveznek, például új pier építését a terminálon, a parkoló bővítését, és hamarosan bejelentik a repülőtéri szálloda terveit is.