Félezer kilométer hosszan lovagolhatunk a budapesti „lovas körgyűrűn”

Forrás: MTI

 2023. december 18. 15:30

Lóháton bejárható útvonalhálózat létesült a Közép-Magyarországi Régióban 509 kilométer hosszan, 17 lovasturisztikai megállóponttal, 799 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program, VEKOP-4.1.1 Aktív lovasturisztikai hálózat létrehozása Közép-Magyarország régió területén elnevezésű projekt verőcei zárórendezvényén Lóska János, a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Egyesület (MLTE) elnöke felidézte, hogy az 1960-as évektől a '80-as évek közepéig Magyarország Európában vezető szerepet töltött be a lovas túrázásban.

A rendszerváltás után megteremtődött a lehetőség, hogy számtalan lovastúra-útvonal jöjjön létre, de a magyarok sem megfizetni nem tudták, sem lovagolni nem tudtak, ezért el kellett gondolkodni azon, miképp fejleszthető ez az ágazat – mondta az elnök.

Lóháton bejárható útvonalhálózat jött létre a Közép-Magyarországi Régióban

Fotó: 123rf.com

Mint rámutatott, a Kincsem – Nemzeti Lovas Program lovasturisztikai fejezete arról szól, hogy meg kell teremteni a magyarországi lovasturisztikai modellt. Létrejön egy olyan hálózat, amelyben a lovasturisták önállóan vagy lovas túravezetővel követhetik végig az utat GPS-es kijelöléssel, a megállópontokon el tudják helyezni a lovakat.

Az 509 kilométeres közép-magyarországi lovas útvonal – a budapesti „lovas körgyűrű” – az 1800 kilométernyi észak-magyarországi és észak-alföldi lovas útvonal hálózatához kapcsolódik.

A lovasokat támogatórendszerek segítik, a lovas turisztikai megállópontok alkalmasak a túrázók és lovaik fogadására, kiszolgálására, és más turisztikai szolgáltatások is rendelkezésre állnak, így étkezés, szállás, kulturális és egyedi programok – hívta fel a figyelmet Lóska János.

Az MLTE elnöke hangsúlyozta, hogy Magyarország szabadon lovagolható, károkozás nélkül bármely erdei úton lehet lovagolni, ahol nincs kitéve tiltótábla. „Ezt Nyugat-Európában nem lehet elmondani” – jegyezte meg.