A héten is sztrájkolnak a Lufthansa dolgozói, ezúttal két napon át

Forrás: turizmus.com

 2024. március 04. 16:11

A Verdi szakszervezet hétfőn újra sztrájkba hívta a Lufthansa teljes földi kiszolgáló személyzetét.

A sztrájk a tervek szerint március 7-én, csütörtökön hajnali 4 órakor kezdődik, és március 9-én, szombaton reggel 7 óra 10 perckor fejeződik be. A teherfuvarozásra és a műszaki szolgáltatásokra eltérő időpontok vonatkoznak, egyes esetekben már szerda estétől.

A munkabeszüntetés a Lufthansa becslései szerint mintegy 200 ezer utast érinthet a két nap alatt. Michael Niggemann, a cégcsoport humánerőforrás-igazgatója azzal vádolja a szakszervezetet, hogy szándékosan törekszik az eszkalációra. „Jóval több a sztrájk, mint a tárgyalás” – mondta.

Ezzel párhuzamosan a nagyobb német repülőtereken működő légiközlekedés-védelmi magáncégek alkalmazottai érdekében is folynak kollektív tárgyalások, és nem kizárt, hogy ezek a kollégák is csatlakoznak a Lufthansa alkalmazottainak megmozdulásához.

A frankfurti repülőtéren is sztrájkba lép a Lufthansa földi személyzete

Fotó: 123rf.com

A Lufthansa a földi személyzet korábbi, alig több mint egynapos munkabeszüntetései során járatai 80-90 százalékát törölte, ami több száz járat kiesését eredményezte főleg a frankfurti és a müncheni csomópontokban. Amennyiben a repülésbiztonsági személyzet is sztrájkba lép, félő, hogy a repülőterek egyáltalán nem fognak tudni utasokat fogadni.

A Verdi és a Lufthansa között már hetek óta folynak a földi személyzetet érintő bértárgyalások, a felek eddig négy sikertelen fordulón vannak túl. A szakszervezet a múlt héten a Lufthansa műszaki és teherszállítási dolgozói körében szervezett sztrájkot, aminek csak csekély hatása volt az utasforgalomra – adta hírül az aero.de.