Lufthansa szervizközpont épül Miskolcon

Forrás: MTI

 2019. február 21. 14:05

A német Lufthansa vállalatcsoport repülőgépjavítással és -fenntartással foglalkozó vállalata, a Lufthansa Technik AG 43 milliárd forintos befektetéssel szervizközpontot telepít Miskolcra.

A repülőhajtóművek alkatrészeit javító miskolci szervizközpont nem csupán a Lufthansa, hanem más nemzetközi légitársaságok gépeit is fogadja majd. A repülőhajtóművek fenntartása és gyors szervizelése kulcskérdés a légitársaságok számára, a kiszolgáló üzemek jelentősége ezért a légi közlekedéssel együtt rohamosan nő. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a Lufthansa magyarországi beruházása nemcsak azért fontos, mert a világ egyik legsikeresebb légiközlekedési cégcsoportja áll mögötte, hanem azért is, mert a német óriásvállalat megjelenése új minőség a magyar repülőgépipar számára. A befektetők döntését Miskolc vezetése is megkönnyítette azzal, hogy kedvező befektetési környezetet teremtett, így a borsodi megyeszékhelyet ma már szinte minden jelentős beruházó lehetséges befektetési helyszínként tartja számon – emelte ki a miniszter. A tárcavezető megjegyezte, hogy Magyarországon a légi közlekedést kiszolgáló ipar 2350 munkavállalót foglalkoztat, termelési értéke tavaly elérte a 105 milliárd forintot, termékeinek 93,5 százaléka külföldön talált vevőre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Philip Mende, a Lufthansa Technik alelnöke

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere kiemelte, hogy a Lufthansa Technik szervizközpontja a város történetének eddigi legnagyobb beruházása. A város a rendszerváltás veszteséből a beruházások egyik legnagyobb nyertese lett, jól képzett munkavállalóinak, egyetemének és a kormány segítségének köszönhetően regionális központtá nőtt.

A Lufthansa Technik AG alelnöke közölte, hogy a vállalat a beruházáshoz kapcsolódóan Lufthansa Technik Miskolc néven új céget hozott létre és megvásárolta a miskolci önkormányzattól a csaknem 20 ezer négyzetméteres gyár telkét. Philip Mende elmondása szerint az üzem működése 2022-ben indulhat meg, az első munkavállalókat azonban már idén fölveszik és Németországba, Írországba küldik őket továbbképzésre. A miskolci Lufthansa-központban magas szintű követelmények és szigorú szabványok érvényesülnek majd, ráadásul saját fejlesztési feladatokat is kap, ezért jól képzett mérnököket is keresnek. A beruházási összeg ezért nemcsak az építkezést és a berendezéseket fedezi, hanem a szakemberek képzését is.