A héten újabb sztrájkok lehetnek több német repülőtéren

Forrás: turizmus.com

 2024. február 05. 15:41

Szerda hajnaltól csütörtök reggelig újabb fennakadások lehetnek a német repülőtereken a Lufthansa földi személyzetének sztrájkja miatt.

A németországi légiközlekedésben a hét közepén újra fennakadásokra kell számítani, mivel a Verdi szakszervezet több repülőtéren egész napos figyelmeztető sztrájkot hirdetett a Lufthansa földi személyzetének tagjai körében.

Az érintett repülőterek: Frankfurt, München, Hamburg, Berlin és Düsseldorf.

A Verdi hétfő reggeli közleménye szerint, mivel az egész földi személyzetet sztrájkba hívták a karbantartóktól az utaskezelőkig és a repülőgépek kiszolgálását végző munkatársakig, számos járattörlésre és -késésre kerülhet sor a nap folyamán. Egy későbbi közlemény szerint a munkabeszüntetés a Lufthansa-csoport aznapra betervezett járatainak 80-90 százalékát érintheti.

A sztrájk a tervek szerint szerda reggel 4 órától csütörtök reggel 7.10-ig tart.

A Lufthansa földi személyzetének tervezett sztrájkja több mint százezer utast érinthet

Fotó: 123rf.com

A figyelmeztető sztrájk hátterében a többek között a Deutsche Lufthansa, a Lufthansa Technik és a Lufthansa Cargo mintegy 25 ezer alkalmazottból álló földi személyzetét érintő, a cégcsoport egészére kiterjedő bértárgyalások állnak. A Verdi a sztrájkkal akarja növelni a nyomást a munkáltatóra. A szakszervezet a munkáltató ajánlatát a január 23-i második tárgyalási fordulóban elutasította, többek között a túl alacsonynak talált emelés és a 36 hónapos futamidő miatt.

A Lufthansa szerint a figyelmeztető sztrájk több mint százezer utast érintene. A vállalat élesen bírálta a szakszervezet intézkedéseit, közleményük szerint a tárgyalások megkezdése előtt teljesen érthetetlen egy ilyen hosszú és nagyságrendű sztrájkot lefolytatni. A 27 órásra tervezett sztrájk aránytalanul nagy terhet róna az utasokra és az alkalmazottakra is. A munkaadói oldal által benyújtott ajánlat inflációs kompenzációt, valamint a következő három évben a bérek és az extra juttatások további, összesen több mint 13 százalékos emelését tartalmazza. A következő tárgyalási fordulót a tervek szerint február 12-én tartják – írja az aero.de.