Lufthansa-sztrájkkal indulhat a kaotikus nyár

Forrás: MTI

 2019. június 20. 16:49

Sztrájkot helyezett kilátásba a német légiutas-kísérők független szakszervezete a Lufthansánál. Az Eurowingsnél és a Germanwingsnél júliusban lehet munkabeszüntetés.

Az országszerte mintegy 30 ezer légiutas-kísérőt képviselő érdekvédelmi szervezet közölte, hogy a Lufthansa vezetősége megszakította az egyeztetéseket a bérekről és a munkakörülményekről, és nem hajlandó ismét tárgyalóasztalhoz ülni, így teljes egészében kudarcba fulladt a folyamat.

A szakszervezet rögzíti követeléseit és megszavaztatja az érintetteket arról, hogy készen állnak-e munkabeszüntetéssel harcolni értük. Az idei így nagy valószínűséggel egy „kaotikus nyár” lesz – idézték német hírportálok Daniel Flohrt, a német légiutas-kísérők független szakszervezete (UFO) elnökhelyettesét, aki szerint elsőként az Eurowingsnél és a Germanwingsnél lehet sztrájk, és utána a Lufthansa is sorra kerülhet. Részleteket a szakszervezeti tagok körében rendezett szavazás után közölnek.

A szakszervezet elnökhelyettese szerint kaotikus nyár áll előttünk

Fotó: lufthansagroup.com

A Lufthansa szerint nincsenek nyitott kollektív szerződések és konkrét követelések, ezért sztrájk sem lehet. A társaság továbbra is érvényesnek tartja a légiutas-kísérők munkájáról és javadalmazásáról szóló kollektív szerződést, és nem ismeri el az UFO még márciusban tett lépésének jogosságát, amellyel a szakszervezet felmondta a szerződést.

Az UFO az utóbbi években több nagyszabású sztrájkot szervezett a Lufthansa csoportnál, 2015 novemberében egyhetes munkabeszüntetést tartottak, akkor 4700 járatot kellett törölni.