Ma van a magyarországi túlfogyasztás napja, ezeket tehetjük a pazarlás ellen

Forrás: turizmus.com

 2023. május 30. 16:42

Ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, akkor öt hónap alatt élnénk fel a Föld egész éves erőforrásait: 2023-ban ugyanis május 30-ára esik a magyarországi túlfogyasztás napja – hívja fel a figyelmet a WWF. Egyben tanácsokat is ad, mit tehetnénk azért, hogy ez a dátum minél későbbre tolódjon.

Azt már mindannyian tudjuk, hogy Földünk erőforrásai végesek, és globálisan is egyre kevesebb idő alatt fogyasztjuk el az egy évre elegendő erőforrásadagunkat. A magyarok túlfogyasztása azonban még a világátlagnál is rosszabb, mi már május 30-án feléljük ezeket az erőforrásokat, míg a nemzetközi túlfogyasztás napja 2022-ben július 28-ára esett – tájékoztatta lapunkat a WWF Magyarország.

Globális viszonylatban ez azt jelenti, hogy a bolygó erőforrásai és élővilága nem tud olyan ütemben regenerálódni, amilyen tempóban mi elhasználjuk azokat. A WWF hangsúlyozza, a túlfogyasztás mérséklése mindannyiunk feladata: bár a vállalatok és kormányok a legnagyobb felelősök közé tartoznak, de hétköznapi szokásainkkal, életmódunkkal és döntéseinkkel mi, egyének is rengeteget tehetünk azért, hogy ez a trend megforduljon. Míg egy 2020 végi felmérés szerint egyes környezettudatos szokások jellemzőbbek a hazai lakosságra, vannak olyan területek is, ahol még szükség lenne a fejlődésre. Például arra ma már viszonylag sokan figyelnek, hogy egyszer használatos szatyrok helyett saját vászontáskát vigyenek magukkal a bevásárláshoz, vagy hogy szelektíven gyűjtsék a hulladékot, de ételből még mindig túl sok kerül a kukákba.

Idén a magyarok május 30-án érték el a túlfogyasztás napját

Fotó: 123rf.com

 

És hogy mit tehetünk egyénileg? Számos módon hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a magyarországi túlfogyasztás napja minél később jöjjön el. Ehhez nyújt segítséget a WWF Magyarország környezettudatossági kisokosa.

Ebben tippeket olvashatunk többek között arról, hogyan legyünk energiatakarékosabbak, mit tehetünk a bevásárlás során a pazarlás ellen, miként spórolhatunk a vízzel és hogyan gazdálkodjunk a hulladékkal.

A autóval utazóknak is adnak tanácsokat, hogyan vezessenek környezetbarátabb formában. Fontos, hogy megtervezzük előre az útvonalunkat, így elkerülhetjük a felesleges nagy kerülőket, amelyekkel csak pazaroljuk az üzemanyagot. Útközben óvatos gázadást, a sebesség minél hamarabbi felváltását, tempomat használatát és a motor üres járatásának kerülését javasolják, ezzel csökkentve az autó fogyasztását.

A természetjárással kapcsolatosan is tippeket ad a környezettudatosságot segítő kisokos. Azt ajánlják, ismerjük meg közvetlen környezetünk természeti értékeit. Akár itthon, akár külföldön járunk, védett területek, botanikai gyűjtemények, barlangok stb. meglátogatásakor ne sajnáljuk a belépődíjak, parkolók, esetleg helybeli szolgáltatások megfizetését! Ezzel is a terület megőrzését, védelmét segítjük. Ne vásároljunk ugyanakkor olyan tárgyakat, amelyek a helyi élővilág károsítása révén készültek. Kiemelik azt is, hogy a védett területeken csak a kijelölt utakat használjuk, és lehetőleg ne használjunk motorizált eszközöket.

Még konkrétabb, személyre szabott napi tippeket is kaphatunk a WWF Léptem mobilapplikáció segítségével, ahol kiszámolhatjuk azt is, hogy jelenlegi életmódunkkal milyen mértékben terheljük a Föld erőforrásait.