MABISZ: Erdőtűzre nem érvényes az utasbiztosítás

Forrás: turizmus.com

 2023. július 26. 10:19

A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint vis maior, hogy Rodosz szigetéről evakuálni kellett a nyaralókat, amelyre a biztosítási termékek általában nem érvényesek.

A Magyar Biztosítók Szövetségének ((MABISZ) kommunikációs vezetője, Lambert Gábor az InfoRádiónak azt mondta, bár számtalan biztosítási termék van a piacon (egyes  feltételek el is térhetnek), általánosságban azt lehet mondani, hogy az utasbiztosítások természeti károkra, terrorcselekményekre nem vonatkoznak – írja a 24.hu.

Az erdőtüzekre jellemzően nem vonatkoznak az utazási biztosítási termékek (képünk illusztráció)

Fotó: 123rf.com

Mint Lambert Gábor elmondta, léteznek úgynevezett útlemondási biztosítások, amelyek bizonyos esetekben megtérítik, de az olyan katasztrófahelyzetekre azok sem érvényesek. Az, hogy Rodosz szigetéről evakuálni kellett a nyaralókat az erdőtüzek miatt, az egy vis maior helyzet, ilyen esetben – aki  csoportos utazáson vesz részt –, az utazásszervező segítségére számíthat, illetve (elméletben) elképzelhető, hogy a szállásadó rendelkezik felelősségbiztosítással, ami jelenthet valamiféle anyagi kompenzációt, de utóbbi nagyon ritka – tette hozzá a MABISZ kommunikációs vezetője.