Madagaszkár célkeresztjében a magyar turisták – interjú a turisztikai miniszterrel

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. március 01. 17:03

Az Utazás kiállítás külföldi díszvendége idén Madagaszkár volt. Ebből az alkalomból beszélgettünk Joël Randriamandranto turisztikai miniszterrel a részvétel eredményeiről, tapasztalatairól.

A kiállítás teljes időtartama alatt ott volt a rendezvényen, tárgyalt, egyeztetett.

Természetes, hogy végig jelen voltam a rendezvényen, hiszen ezért jöttem ide, és akármennyire is látni szerettem volna Budapestet, a munka teljesen lefoglalt. Ugyanakkor rettentően kíváncsi voltam, milyen az Utazás kiállítás, hiszen első alkalommal veszünk rajta részt, ráadásul mindjárt díszvendégként, szóval alaposan meg akartuk ismerni a piacot.

Joël Randriamandranto turisztikai miniszter. Madagaszkár célja a régiónkból származó forgalom felfuttatása

Fotó: Madagascar Tourism Board

Sok kellemes meglepetést ért bennünket az itt öltött napok alatt, ezekből hármat emelnék ki: az első a látogatók magas száma, fantasztikus volt látni, ahogy folyamatosan érkeznek, végig éreztük, mennyire lüktet, él a kiállítás. A másik kellemes meglepetés, hogy úgy a szakma, mint a hétköznapi látogatók fokozottan érdeklődtek Madagaszkár iránt. Jöttek, kérdeztek, sokan mondták, ha nem is idén látogatnak el hozzánk, de a sziget biztosan felkerül a bakancslistájukra. A harmadik dolog pedig ami nagyon tetszett, ahogyan fogadtak bennünket.

Mi az oka, hogy épp most döntöttek a szélesebb nyitásról Magyarország irányába?

Madagaszkár stratégiai célkitűzése, hogy 2028-ra eléri az évi egymilliós vendégszámot, és ennek érdekében mindenképpen új piacok felé kell nyitnunk, az új piacok között természetesen ott található Közép- és Kelet-Európa.

Madagaszkár esetében elsősorban azt kell megvizsgáljuk, milyen országokból lehet könnyen elérni a szigetet, és ebből a térségből, ha átszállással is, de a Turkish Airlines, az Ethiopean Airlines vagy az Air France segítségével könnyű eljutni hozzánk. Természetesen nem csak Magyarországra fókuszálunk, hanem az egész régióra, de az önök országa azért lett az első, ahova eljöttünk, mert tavaly szeptemberben, miután volt egy találkozó nálunk öt magyar utazásszervezővel, ők lettek a legaktívabbak a régióban. Úgy gondoltuk, elérkezett az ideje, hogy ezt a kialakult kapcsolatot egy promóciós jelenléttel most meg kell erősítenünk a piacon, ezzel is segítve a munkájukat.

A Covid mindenhol padlóra küldte a turizmust, önöknek miként sikerül a visszakapaszkodás?

A pandémia valóban óriási csapást jelentett Madagaszkár idegenforgalmára is. A túlélés érdekében elsősorban a belföldi turizmust élénkítettük, jelentős kampányokat szerveztünk. Nyilván Madagaszkáron sok olyan szálloda működik, amelyik a nemzetközi turizmus igényeinek felel meg, és a belföldinek nem, viszont ebben a nehéz periódusban sok szolgáltató nyújtott olyan kínálatot, amelyet a helybeliek is meg tudtak fizetni.

A másik kiutat abban láttuk, hogy a pangás időszakában felkészüljünk a nyitásra. Ennek három területét határoztuk meg: az egyik a "safe destination" minősítés megszerzése, hogy Madagaszkár biztonságos desztinációnak számítson, ezért amikor megnyitott az ország, viszonylag gyorsan sikerült újraindítani a turizmust, mert be tudtuk bizonyítani, hogy mindent megtettünk az utasok biztonságáért.

A másik, hogy képzéseket tartattunk az idegenforgalomban dolgozók számára, együttműködtünk az idegenvezetők szövetségével, tour operatorokkal. A harmadik pedig, hogy próbáltuk lehetőségeinkhez mérten pénzügyileg, adminisztratív eszközökkel támogatni olyan fejlesztéseket, olyan szállásadókat, akik bővíteni akartak. De arra is jelentős forrás állt rendelkezésre, hogy támogassuk azokat, akik a fenntarthatóság irányába akarták átalakítani szolgáltatásaikat.

Melyek a legfontosabb küldőországok Madagaszkárnak, és a turizmus mekkora hányaddal járul hozzá az ország GDP-jéhez?

A legtöbb turista hozzánk Franciaországból, Olaszországból, az Egyesült Királyságból, Dél-Afrikából és Németországból érkezik, az idegenforgalom pedig körülbelül 5-7 százalékot jelent a nemzeti jövedelemben.

Milyen új fejlesztéseket terveznek vagy vannak folyamatban a turizmusban?

Ahhoz, hogy elérjük az említett évi egymilliós vendégszámot, abszolút szükség van újabb befektetésekre. Ez lehet szálloda vagy élménypark, amelyek fontosak, de az infrastruktúrát is fejlesztenünk kell, és most nem csak az utakra gondolok, hanem például a nagyobb, korszerűbb buszok vásárlására, de ide vehetjük a hajózás fejlesztését is. Természetesen keressük a befektetőket ezekre a területekre, viszont a fenntarthatóság  fontos része minden beruházásnak. Mondok egy példát: Madagaszkár tíz nemzeti parkjában, vagyis védett övezetekben most engedélyezzük egy-egy olyan ökoszálloda építését, amely minden természetvédelmi előírásnak eleget tesz.

Az Utazás kiállítás után hogyan folytatják a kapcsolatépítést a magyar kiutaztató irodákkal?

Minden új piacon ugyanazt a stratégiát követjük: az első lépés meghívás a tour operatorok, értékesítők részére, ezen belül kiemelten fontosak a B2B találkozások, lehetőséget biztosítunk a partnerségek kialakítására a helyiekkel. A következő lépés, hogy megjelenjünk a szakmai kiállításokon. És nem egy alkalommal kell részt venni a budapesti Utazás kiállításon, a terv az, hogy legalább négy-öt évig biztosítsuk a folyamatos jelenlétünket, hogy a magyar emberek megszokhassák a desztinációt. Ezekkel párhuzamosan pedig jöhetnek hozzák tanulmányútra az influenszerek, a média, kihelyezünk óriásplakátokat, illetve további meghívások lesznek a tour operatoroknak, hogy elmondhassák, legalább egyszer jártak Madagaszkáron. Ismét kiemelném, hogy az ország Covid tekintetében biztonságos, ugyanakkor fontos, hogy a repülőtéren kapott vízum 15 napra ingyenes, az ország pedig több európai nagyvárosból hetente jelentős számú járattal elérhető.

Sok ideje nem volt nálunk városnézésre, mégis látott-e bármi érdekeset, és kóstolt-e magyaros ételt?

Valóban sok idő nem jutott Budapestre, ennek ellenére abszolút pozitív kép alakult ki bennem. Megcsodáltuk a dunai panorámát, az Országház előtt is elsétáltunk, láttuk a gyönyörű építészetet, amelyet Párizzsal hasonlítottunk össze, de benéztünk két plázába is. Elegáns, fejlett város.

Külön ki szeretném emelni a magyarok vendégszeretetét, amelyet elsősorban a kiállításon éreztünk. Az Utazás kiállítás szervezői nagyon kedvesen fogadtak bennünket, minden kérésünket igyekeztek teljesíteni, ezt külön köszönjük. Eddig nem kóstoltam bele a magyar gasztronómiába, de a hazautazás előtt beiktatunk egy rövid balatoni kirándulást, remélem, ott megkóstolok egy igazi magyaros ételt.