Madeira eltörölte az oltott és a gyógyult beutazók tesztkötelezettségét

Forrás: turizmus.com

 2022. február 03. 17:04

A madeirai hatóságok bejelentették, hogy a Covid-19 betegségből felgyógyult és a beoltott utazók számára megszűnt a tesztkötelezettség a sziget repülőterein és kikötőiben.

A madeirai hatóságok hangsúlyozzák, hogy csak az utazók bizonyos kategóriái mentesülnek a beutazási könnyítés alól – írja a SchengenVisaInfo.com.

Madeira hivatalos utazási portáljának, a Madeirai Regionális Turisztikai Hivatalnak a tájékoztatása szerint a madeirai repülőterekre érkezéskor az antigén gyorsteszt bemutatására vonatkozó követelmény nem vonatkozik azokra a személyekre, akik az elmúlt 90 napban gyógyultak ki a Covid-19 betegségből.

madeira_123rf

Madeirán mentesülnek a tesztkötelezettség alól azok is, akik teljesen oltottak valamely jóváhagyott vakcinával

Fotó: 123rf.com

Ezenfelül mentesülnek a tesztelési szabály alól azok a személyek is, akiket teljesen beoltottak a jóváhagyott vakcinák valamelyikével. Az oltási igazolás érvényes a Madeirára való beutazáshoz, amennyiben a dokumentum igazolja, hogy a tulajdonos az AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Janssen, Sinovac, Szputnyik V vagy Sinopharm vakcina által szerzett védettséget.

Azoknak az utazóknak, akik a kétadagos oltási rendszerben csak az első oltási adagot kapták meg, de az elmúlt 90 napon belül megfertőződtek a vírussal, szintén nem kell beutazás előtt negatív tesztet felmutatniuk, és Madeirára érkezésükkor sem kell vizsgálatnak alávetniük magukat. (A kontinentális Portugáliában ellenben csak az Európai Gyógyszerügynökség által elismert vakcinákat fogadják el – a szerk.)

Emellett továbbra is mindenkinek ki kell töltenie az utasnyilvántartó (PLF) űrlapot, függetlenül az oltási státuszától, érkezés előtt 48 órával.
A beoltott és gyógyult utazókkal ellentétben a többi utazónak a beutazás előtt negatív tesztet kell bemutatnia, vagy az érkezéskor vizsgálatnak kell alávetniük magukat ahhoz, hogy engedélyezzék számukra a Madeirára történő beutazást.

Akik nem végezték el a kiindulási országukban az antigén tesztet, a repülőtérre érkezéskor kell azt megtenniük. A reptéri tesztelés ingyenes mind a portugál, mind a külföldi állampolgárok számára.

A fent említett intézkedéseken kívül mindenkinek be kell tartania a helyi Covid-19 szabályokat is, amíg Madeirán tartózkodik. Ilyen például a szociális távolságtartás és az arcmaszk viselése.