Béreket emelt a Budapest Airport

 2014. március 14. 14:20

A hivatalos inflációs ráta több mint kétszeresével, 4 %-kal emelkednek a bérek a Budapest Airportnál májustól.

A repülőtér üzemeltetője a cégcsoporton belül további intézkedésként a legalacsonyabb jövedelmi kategóriákban további fél százalékot költ bérfelzárkóztatásra, ez számos munkavállalónál akár 10 %-ot meghaladó emelést is jelent.

A Budapest Airportnál és leányvállalatainál, a RÜK (Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló) és AFM (Airport Facility Management, vagyis létesítmény fenntartó) Kft-nél lefolytatott többhetes bértárgyalás eredménytelenül, bérmegállapodás aláírása nélkül zárult. Ennek ellenére, a Budapest Airport számos, az érdekképviseletektől kapott javaslatot beépített az idei bérfejlesztésről meghozott döntésébe. Így valamennyi munkavállaló alapbére egységesen 4 %-kal emelkedik idén májustól. A tárgyalás eredményeként a munkáltató további 0,5 %-ot különített el a legalacsonyabb bérek felzárkóztatására. Ez több mint 150 dolgozó esetében 5-12 %-nyi alapbér növekedést jelent.

A felzárkóztatás révén a repülőtér üzemeltetőjénél a legalacsonyabb bruttó bér a minimálbér másfélszerese lett. Ez egyben azt is jelenti, hogy a legalacsonyabb jövedelmi kategóriákban (pl. egy portás esetében) is az alapjuttatás meghaladja a nettó 100 ezer forintot. Az alapbér mellé havonta 30 ezer forint cafeteria, valamint munkakörtől és teljesítménytől függően havi átlagban 15-30 ezer forint, negyedévi bónusz társul.

A tárgyaláson munkavállalói képviselettel nem rendelkező, közelmúltban elindított BUD Security Kft. dolgozói sem maradnak ki a bérfejlesztésből. Az ő esetükben 4,5 %-os emelés mellett döntött a munkáltató, szintén május 1-jétől.

A 2014-es bértárgyalások a várakozások ellenére megállapodás nélkül zárultak, így a Budapest Airport egyoldalú döntése alapján történik a béremelés. A tárgyaláson csupán egy karnyújtásnyira volt a megállapodás, ekkor változtatta meg saját korábbi álláspontját a munkavállalókat képviselő egyik fél – a repülőtéri dolgozókat képviselő két másik szakszervezet, valamint az üzemi tanács legnagyobb megütközésére. A Budapest Airport azonban nem kívánt eltekinteni a munkavállalókkal közel egy hónap alatt közösen kialakított bérfejlesztési struktúrától, hiszen abban teljes egyetértés volt, hogy ez szolgálja legjobban a dolgozók érdekeit.