Magyar fejlesztés a biztonságos és pontos repülésért

Forrás: turizmus.com

 2019. január 09. 13:23

Egyszerűbbé teheti a repülőgépek külső átvizsgálását, illetve karbantartását az AerinX nevű magyar cég kiterjesztett valóság (AR) alapú megoldása.

Így a járatkésés is kevesebb lehet és a repülés közbeni műszaki probléma is – írja a hvg.hu. A vállalkozás három lépésben 250 millió forintos tőkebefektetésben részesül az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealap jóvoltából, hogy különleges rendszerével piacra lépjen.

Nemzetközi iparági statisztikák rámutatnak, hogy jelenleg a repülőgép balestek mintegy 70-80 százalékát emberi mulasztás vagy hiba okozza. Egy magyar startup, az AerinX Kft. a probléma megoldására egy olyan kiterjesztett valóság (AR) alapú rendszert fejleszt, mellyel a repülőgépek és más légi közlekedési eszközök külső felületi átvizsgálása, és az ehhez kapcsolódó karbantartási munka lényegesen egyszerűbbé, gyorsabbá és precízebbé válhat.

Az AerinX Kft. egy kiterjesztett valóság (AR) alapú rendszert fejleszt

Fotó: turizmus.com

A rendszer lehetővé teszi, hogy a karbantartást végző mérnökök egy AR-szemüveg segítségével mérjék fel egy-egy felületi sérülés méretét és pontos elhelyezkedését. A fejlesztők ígérete szerint az AerinX képes rá, hogy valós-időben, három dimenzióban a gép felszínére vetítse az adott gépmodellel kapcsolatos valamennyi releváns műszaki információt, beleértve a lemezvastagságot adott ponton, illetve a sérülés történetet is.

Az AerinX rendszere jelenleg működő prototípus fázisban van, a termék további fejlesztéséhez és a piaci bevezetéshez pedig kockázati tőkét vont be a társaság.

Kapcsolódó cikkek

Repülés környezettudatosan

2018. december 10.